Könsneutrala äktenskap i motvind i Finland

Uppdaterad
Publicerad

I Finland avvisade riksdagens lagutskott förslaget om könsneutrala äktenskap. Det slutgiltiga beslutet i ärendet röstas fram i riksdagen. Finland är det enda landet i Norden där könsneutrala äktenskap inte är lagliga.

Behandlingen av en jämlik äktenskapslag befinner sig på slutsträckan i riksdagen. Lagens syfte är att alla par som vill gifta sig ska, oavsett kön, vara likställda.

Organisationen Seta som arbetar för sexuella- och könsminoriteter betonar att äktenskapet är en mänsklig rättighet, för alla människor.

– De mänskliga rättigheterna är odelbara och kan inte begränsas efter åsikter och preferenser där man drar ifrån och lägger till. De är lika för alla säger Katriina Rosavaara, vice ordförande för Seta.

Riksdagens lagutskott röstade som väntat mot könsneutrala äktenskap med rösterna 9–8. Riksdagsledamöterna är inte bundna av lagutskottets betänkande i den slutgiltiga omröstningen.

– Det är märkligt, det har visat sig tydligt att majoriteten finländare är för. Det är svårt att förstå att det ändå är så svårt, säger Rosavaara.

Enligt färska studier är upp till 70 procent av finländarna för könsneutral äktenskapslag.

Nästa vecka visar det sig om Finland i likhet med de andra nordiska länderna godkänner äktenskap för alla. Enligt förhandsmätningar blir omröstningen i riksdagen mycket jämn.

– Jag är övertygad om att det är dags för en förändring. Vilken bild vill vi ge av vad det här landet verkligen är? Och vilka anses jämlika och ha samma värde?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.