Kurravaara vill rädda ortnamnen

Uppdaterad
Publicerad

I norra Sverige, i byn Kurravaara vill man rädda ortnamnen på meänkieli för kommande generationer. Efter sex års ansträngningar

har en bok i ämnet publicerats.

Puotimukka, Iiskaniemi, Manalaismukka och Pappilaniemi. Så låter ortnamnen i byn Kurravaara nordost om Kiruna. Men ortnamnen riskerar att falla i glömska och nu ges en ortnamnsbok ut på meänkieli.

Man hoppas väcka unga Kurravaarabors vilja att bevara språket.

–Vi i den här gruppen som har hållit på med ortnamn är till åren komna och vi är de enda som behärskar språket och har fortfarande kunskap om de här namnen. Det här är ju lantalaisområde här i Kiruna kommun och vi har aldrig kallat oss för annat än lantalaiset och vårt språk har vi kallat för lannankieli och det är en variation av meänkieli, berättar Hans Lindmark från Kurravaara ortnamnsförening.

Namnens ursprung förklaras

 Den yngre generationen kallar Pikku-Mäntyvaara för Antennberget. Laanijärvi är en traditionell slaktplats för vildrenar.

–Det är ett sådant ställe där man tar ut inälvorna från vildrenen och sänker ner den i sjön. Det är ofta en kallkällesjö. Och köttet hämtade man på vintern när man hade ett tillfälle och det köttet kallades för laaniliha, berättar Erik Andersson.

Många ortnamn har sin bakgrund i olika händelser. Men alla ortnamn har inte en positiv betydelse. En av dem är Murhavaara, Mordberget.

–Där skedde ett mord år 1840. Det var den siste som halshöggs. Kurravaara är ett berg som har ravin. Det är grunden till byns namn, säger Hans Lindmark.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.