Lärarläget bra i sverigefinska skolor

Uppdaterad
Publicerad

Lärarbristen i Sverige märks inte i de sverigefinska skolorna. Lärarsituationen är bra förutom i Göteborg där rekryteringen av finskspråkiga lärare går trögt. Behörighetskravet i svenska försvårar starten för lärare som flyttat hit från Finland.

Enligt Uutisets utredning har de flesta skolor lyckats hitta behöriga lärare. I Eskilstuna har kuratortjänsten långt om länge blivit permanent och speciallärartjänsten är nu på heltid. I Göteborg lyckades man inte hitta behöriga lärare till alla vakanta tjänster.

De senaste tre åren har elevantalet ökat i de sverigefinska skolorna i Stockholmsområdet. Vid Fridhemsplan kom 11 barn inte in på grund av platsbrist. Också i Göteborg blir eleverna fler men i år finns inga femmor och sexor.

Ett problem är Skolverkets krav på behörighet i svenska, vilket enligt rektorerna försvårar rekrytering från Finland. Också bristen på utbildning av tvåspråkiga lärare bekymrar.

– Vad händer i fortsättningen nu när vi själva inte kan utbilda tvåspråkiga lärare i vårt land? Vi behöver rekrytera lärare från Finland och ha en fight med Skolverket för att få det här att fungera, säger rektorn Lillemor Arvidsson i sverigesfinska skolan i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.