Läxhjälp försvinner från rut

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år är läxhjälp inte längre avdragsgillt och då får skolorna stå för hjälpen. Rektorn för Sverigefinska skolan i Botkyrka vill att elever och föräldrar ska dela på ansvaret.

Skolorna kan erbjuda läxhjälp själva eller köpa tjänsten av företag eller organisationer. En lösning vore att ordna läxhjälp i samband med fritidsverksamheten.

– Enligt skollagen ansvarar fritidshem för läxhjälpen, men det är en ekonomisk fråga, de har oftast lite personal. Om man ökade personalstyrkan vore det en utmärkt arbetsuppgift för dem, säger Heli Lindström, rektor för Sverigefinska skolan i Stockholm.

Alla elever vill inte ha läxhjälp

Sjätteklassaren Alexander Männistö tror inte att han skulle nyttja tjänsten, fast den skulle vara tillgänglig.

– Jag behöver inte det.

Det finns stora skillnader i tillgång på läxhjälp mellan olika skolor och orter. I stora städer erbjuds läxhjälp av organisationer och kommersiella aktörer.

– Hjälpen borde ges av en pedagogiskt skicklig person. Röda korsets läxhjälp gavs ju också av pensionerade lärare, säger Lindström.

Låga resultat förbryllar ännu

Vem ansvarar för att barnen lär sig något? Det har rektorn för Sverigefinska skolan i Botkyrka en klar uppfattning om. År efter år skjuter politiker mer pengar till skolan. Pengar som enligt Ina Sinisalo uppkallas efter den ena ministern till den andra. Ändå sjunker resultaten.

– Jag tycker att man borde titta på de bakomliggande orsakerna. Den allmänna inställningen tycks vara att ansvaret vilar på skolan, men vart har elevernas och föräldrarnas ansvar tagit vägen?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.