Löfven knackade dörr i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges statsminister Stefan Löfven knackade dörr i Borgö, Finland, tillsammans med Finlands finansminister och socialdemokraternas ordförande Antti Rinne.

Det är inte varje dag som Finlands finansminister och Sveriges statsminister ringer på dörren, men precis det hände i tisdags när Stefan Löfven (S) var på snabbvisit i Finland för att ge sin finska partikollega, Antti Rinne, draghjälp inför valet.

– Det betyder mycket för oss, han är ju känd i Finland och har erfarenhet av att knacka dörr, så vi kan lära oss nytt, sade Antti Rinne (SDP).

Finska valet 2015

Så här uttalade sig Stefan Löfven (S) om dörrknackningskampanjen.

– Vi tyckte själva att det var mycket givande i vår valrörelse i Sverige och jag ser fram emot att få gå bredvid Antti Rinne här och lyssna.

Tror du man känner igen dig i Finland?

– Det vet jag inte, kan hända att någon gör det, men nu är det Antti Rinne som är huvudperson. Det är de som ska vinna valet och jag hjälper till i den mån jag kan, svarade Löfven.

Rekordlågt väljarstöd

Stödet för SDP riskerar att bli rekordlågt i det kommande riksdagsvalet. Partiet skulle enligt opinionsföretaget Gallups senaste mätningar få omkring 16 % av rösterna, och kan komma att rasa till det fjärde största partiet i Finland. Men Antti Rinne (SDP) är vid gott mod.

– Det är glädjande att våra möten lockar till sig folk som vill diskutera olika frågor, det bådar gott inför valet.

Det som Löfven och Rinne har gemensamt är deras hårdnackade intresse för fackliga frågor. Stefan Löfven (S) ledde sitt parti till valseger, men för hans partikollega i Finland känns en seger fortfarande långsökt.

– Det behövs mer demokrati i det här landet. Det har varit ganska dåligt här under de senaste fyra åren, med försämrade villkor för löntagare, avslutar Antti Rinne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finska valet 2015

Mer i ämnet