Mamma Mia drar publik i Helsingfors

Uppdaterad
Publicerad

Abbamusikalen Mamma Mia hade premiär i Finland på lördagen. Över 54 miljoner människor runtom i världen har sett musikalen och efterfrågan på den nordiska samproduktionen i Helsingfors är stor. Över 75 000 biljetter är sålda på förhand.

På Svenska Teaterns scen ser vi skådespelare från Finland, Sverige, Danmark och Norge. Språket är svenska.

– Vi har lite lokal finsk koreografi med. Och vi har några bra finska skämt. Det finns en stor likhet mellan brittisk och finsk humor. Vi får varandra att skratta, säger regissör Paul Garrington.

Mamma Mia uruppfördes i London år 1999. Efter det har den uppförts på olika språk i över 400 städer runtom i världen. Musikalen är fortfarande populär. Till föreställningen i Helsingfors har ett rekordantal förhandsbiljetter sålts: över 75 000.

Pjäsen har fått lokat prägel

– Vi jobbar hårt för att varje produktion ska kännas som den första. Det är en grupp riktiga finländare som har flyttat till en grekisk ö. Vi ser över pjäsen varje gång för att den ska få lokal prägel.

Många av föreställningarna i Helsingfors är slutsålda.Men i Sverige kan man få tag på biljetter genom olika researrangörer.

Musikalens popularitet beror till stor del på Abbas musik. Den är medryckande och bekant för alla. Intrigen är enkel och mycket mänsklig lite banal men varm och berörande. Intrigen tillsammans med de fina sångerna verkar falla folk i smaken.

– Musikalen är full av kärlek, och sådant som folk kan känna igen sig själva i. Ingen är perfekt, och det är många misstag som skildras. Det gör den lätt att titta på och njuta av. Om folk får känslan att de vill komma med oss upp på scenen så har vi lyckats, säger skådespelaren Mia Hafrén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.