Nu kan finska bibliotek porta bråkstakar

Uppdaterad
Publicerad

För många bibliotekarier har våld och hotfulla situationer blivit en del av vardagen. Hittills har Sverige inte velat låta biblioteken porta störande kunder, men den möjligheten finns nu i Finland.

Biblioteken ska vara offentliga rum dit människor kommer för att läsa eller låna böcker i lugn och ro. Men de senaste åren har det rapporterats om flera tillfällen då personalen hotats eller till och med misshandlats av besökare.  

Svenska bibliotek har i perioder fått hålla stängt på grund av besökare som beter sig hotfullt eller stör. I december berättade finska Yle om en bibliotekarie som misshandlades vid lånedisken.

Nu tar Finland krafttag med problemen. En ny lag gör det möjligt att porta störande kunder. Hittills har biblioteken fått lösa problemet genom att själva ge besöksförbud till störande kunder. Nu har den möjligheten också skrivits in i bibliotekslagen.  

– I Helsingfors finns ett trettiotal bibliotek och omkring 10-20 kunder som fått portförbud årligen, säger Rauha Maarno, verksamhetsledare för Finlands biblioteksförening till Yle. 

Personalen ska få säkerhetsutbildning

I praktiken måste man bete sig störande upprepade gånger för att få ett besöksförbud. Det krävs också att man hotat säkerheten eller orsakat materiella skador på biblioteket. Förbudet kan vara maximalt en månad långt.  

Personalen ska också få utbildning i att möta hotfulla eller på annat sätt störande kunder – något som även fackförbundet DIK, som representerar bibliotekspersonalen i Sverige, önskat. 

-Det här behövs, säger Päivi Savinainen, chef för biblioteksverksamheten i staden Kuopio. 

Totalt finns det över 700 allmänna bibliotek i Finland. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.