Ny barnbok om krigsbarn

Uppdaterad
Publicerad

De finska krigsbarnen är temat i den nya barnboken ”Systern från havet”. Berättelsen av Ulf Stark var först ett manus till en pjäs på Marionetteatern som sen blev en bok.

Berättelsen ”Systern från havet” handlar om krigsbarn och är tillägnad alla barn som är, eller var, tvungna att lämna sin familj. Berättelsen, som är skriven av Ulf Stark och illustrerad av Stina Wirsén har också spelats som barnteater.

–  Även om jag har sett den här pjäsen många gånger så kan jag fortfarande fälla en tår på vissa ställen. Men den är också väldigt rolig, säger regissören Helena Nilsson.

Båten tog Sirkka till andra sidan av havet

Bokens illustrationer ställs ut på Kulturhuset i Stockholm. Helena Gomér, chef för Kulturhusets barn och ungdomsbibliotek hoppas att illustrationer ger mera förståelse över hur det kan vara att behöva hastigt lämna sina nära och kära och hur det känns när man kommer till någon annanstans.

– Det är viktigt att bli bemött på ett bra sätt, säger hon.

– När Sirkkas mamma släpper taget om Sirkka och hon följer med en främmande tant till den här båten som ska ta henne till ett främmande land där allting är på ett helt annat sätt och det är främmande människor  – det är ett starkt ögonblick, berättar regissören Helena Nilsson.

Den svenska familjens dotter drömde om en egen hund men fick istället Sirkka, krigsbarnet från andra sidan av havet. Barnet som längtade efter sin mamma och skickade iväg sin rosett med en ballong i hopp om att åtminstone rosetten skulle hitta tillbaka till Finland.

– Pjäsen visades i Tensta för en grupp somaliska barn, de tog till sig detta väldigt bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.