Ny serie om finländarnas öden i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I Uutiset börjar på tisdag en ny serie som belyser finländarnas historia i Sverige. Reportern Olli Hörkkö och producenten Mirka Kettunen ville hitta platser och personer som trots sin färggranna bakgrund blivit bortglömda.

Serien består av åtta avsnitt som sänds i SVT:s finska nyheter i juli. I serien besöker man bland annat skogsfinska områden i Sigtuna, Hällefors och olika färggranna platser i Stockholm.

– Vi fokuserar på sådant som intresserar oss själva. Det första vi tänkte på, lite med glimten i ögat... i Finland säger man ”Nu ska vi till Fjäderholmarna” när barnen ska sova. Vi märkte att det finns precis utanför Stockholm. Finska handelsmän brukade sova där när de uträttat sina ärenden i Stockholm, berättar Olli Hörkkö.

– I standardverk hittar man en massa intressant material. Sen finns det arkivmaterial i biblioteken som är lättillgängligt för alla, så vi behövde inte gräva särskilt djupt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hörkön historia

Mer i ämnet