Foto: YLE

Polisen öppnar videokanal på Youtube

Publicerad

Idag öppnar polisen i Finland en egen videokanal, Poliisitube. Tanken är att polisen på det här sättet ska kunna nå fram till barn och unga med information som är relevant för just dem, men också att barnen ska ha lättare att kommunicera med polisen via den nya videokanalen.

På Poliisitube kommer polisen att ge tips om hur man kan förbättra trafiksäkerheten men också dela filmer om hur man hanterar hat och rasism. Målet är att nå de unga i förebyggande syfte, men också att väcka känslor. Polisen räknar med att nå en stor del av Finlands barn och unga genom att finnas där barnen finns - på nätet. Videokanalen finns på Youtube.

Den första videon handlar om hatprat

Den första videon som publicerades på Poliisitube imorse handlar om hatprat. I videon medverkar ett flertal barn med egna berättelser om vad någon sagt till dem:

”Du borde dö”

”Det kommer aldrig att bli något av dig”

”Jälva idiot”

”Jag hoppas att du dör”

”Sådana som du borde skickas till Sibirien”

”Du tar för mycket plats här på jorden”

”Om jag vore du skulle jag akta mig”

Med den här videon vill polisen informera om att hatprat faktiskt är ett brott. Elever från yrkeshögskolan Haaga-Helia hjälper polisen att producera videofilmerna och planen är att producera upp till 200 videon per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.