Foto: YLE

Timo Soini tar avstånd från våldsdåden i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Timo Soini förnekar att Sannfinländarna skulle ha kopplingar till de senaste våldsdåden i Finland.

Timo Soini förnekar att Sannfinländarna skulle ha kopplingar till den nynazistiska motståndsrörelsen i Finland. Soini understryker att både han själv och Sannfinländarna anser att händelserna i Otanmäki och på Stationsplatsen i Helsingfors är entydigt fel.

Jimi Karttunen, 28, misshandlades allvarligt i samband med Finlands nynazistiska motståndsrörelses demonstration för en dryg vecka sedan. Han avled några dagar senare av sina skador.

Statsminister Juha Sipilä vill se över lagstiftningen kring hatbrott

Även statsminister Juha Sipilä fördömmer alla former av våld, rasism och hatretorik i ett blogginlägg som han publicerade i måndags.

Sipilä påpekar att det är mycket bra att inrikesminister Paula Risikko har beslutat att än en gång undersöka möjligheten att förbjuda våldsbenägna organisationer i Finland. Dessutom vill statsministern se över lagstiftningen kring hatretorik och hatbrott.

Människor är oroliga

Enligt statsminister Sipilä har de senaste våldsdåden lett till försämrad trygghetskänsla i samhället.

Han framför både sina egna och hela regeringens kondoleanser till de anhöriga till offret på Stationsplatsen i Helsingfors och i Otanmäki i Kajana.

– Nu är det viktigt att vi alla håller huvudet kallt men hjärtat varmt, skriver Sipilä i sitt blogginlägg.

Men samtidigt som Sipilä fördömer hatretorik och rasism vill han ändå värna om mötes-, yttrande- och åsiktsfriheten.

Också President Sauli Niinistö fördömer våldsdåden i Finland

President Sauli Niinistö har under en presskonferens i samband med FN:s möte om migration i New York utryckt att han är chockerad över våldsbrottet som inträffade på Stationsplatsen i Helsingfors för en dryg vecka sedan, då en 28-årig man misshandlades till döds i samband med Finlands nynazistiska motståndsrörelses demonstration. Presidenten uttryckte också sitt djupa deltagande i sorgen.

Niinistö skriver ändå inte under kritiken om att beslutsfattarna i Finland inte reagerar på rasistiska dåd. Tvärtom understryker han att beslutsfattarna klart har visat att de inte godkänner rasism eller våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.