Foto: YLE

Dags att införa trängselavgifter i Helsingfors?

Uppdaterad
Publicerad

Luften i Helsingfors har blivit renare under de senaste tjugo åren, mycket tack vare nyare bilar, medan många europeiska städer fortfarande kämpar med dålig luft. På enstaka gator är luftkvaliteten fortfarande riktigt dålig och Helsingfors Miljöcentral vill nu införa trängselavgifter.

Trots Helsingfors Miljöcentrals rekommendationer vill majoriteten av politikerna och helsingforsarna inte ha avgifter för innerstadstrafik. Enligt en enkätundersökning i Helsingin Sanomat har stödet för trängselavgifter sjunkit sedan senaste mätning. Bara 38 procent av invånarna i Huvudstadsregionen vill nu införa trängselavgifter, jämfört med motsvarande hälften år 2010. Trängselavgifter är ett effektivt sätt att minska trafiken i storstäderna.

Trängselavgifter räddar liv

I Stockholm har trängselavgifterna minskat trafiken i centrum med hela 20 procent, vilket i sin tur förbättrat luftkvaliteten anmärkningsvärt. Man räknar också att trängselavgifterna har sparat upp till trettio liv.

Dålig luftkvalitet är en vanlig orsak till astma och flera andra luftvägssjukdomar, likaså till hjärtsjukdomar och dödsfall. Enligt Helsingfors Miljöcentral är barn, astmatiker och äldre personer särskilt utsatta vad gäller dålig luftkvalitet.

30 procent mindre trafik

Enligt Teknologiska Forskningscentralens statistik har trängselavgifter i andra Europeiska storstäder minskat innerstadstrafiken med upp till 30 procent. Bland annat i London försvann 27 procent av innerstadstrafiken när trängselavgifterna infördes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.