Foto: Nico Backström

Restaurang Finnjävel lyfter fram det unika

Uppdaterad
Publicerad

I mars öppnar en ny restaurang i Helsingfors med ett namn som klingar bekant för många sverigefinnar: Finnjävel. Några av Finlands mest framgångsrika kockar, Henri Alén och Tommi Tuominen, står bakom fine dining-restaurangen.

Alén berättar för MTV3 att grundarna vill få finländarna att uppskatta sin egen matkultur och lyfta fram den unika i det finska köket.

– Vi vet att man alltid har saltat, picklat och rökt i de finska köken. Men när vi har åkt runt i landet har vi hittat så mycket annat också. Det finska köket förtjänar ett ansiktslyft. Det är därför vi öppnar Finnjävel, säger han.

Ordet finnjävel – i Sverige ett nedsättande ord för finländare med finsk brytning – ser Alén och Tuominen som en komplimang.

– För oss representerar finnjävel sisu, mod och ambition, kryddat med lite megalomani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.