Romska röster visas nu i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Den uppmärksammade fotoutställningen Romska röster avslutar sin årslånga turné i Stockholm. Anders Rymans porträtt av romer har fått många att stanna upp, vilket var ett av utställningens mål.

– Det är intressant att få se romer från Bulgarien, Sverige och andra länder. Vi ser romer på gatorna, men vet inte mycket om dem, säger Oscar Svensson.

– När man tittar på bilden med mannen och läser bildtexten, får man sympati för honom. Vi får veta hur han hade det i Rumänien, innan han kom hit för att få jobb. Han verkar ju trevlig, säger David Ulvan.

Kvinnor, män, studenter, arbetande – succéutställningen visar romer från hela Europa. Men responsen på bilderna, som visats på gator och torg i hela landet, har inte enbart varit positiv.

– Bilderna har utsatts för klotter med slagord och rasistiska förtecken. Folk har till och med kastat ägg på dem. Men så ser man ju på romer i dag, säger projektledare Tuula Autio.

Utställningen, som startade i Uppsala, har vuxit i takt med turnén. I dag presenteras 26 romer och deras berättelser.

– Det kändes väldigt rätt i tiden. Många av de porträtterade är förebilder, säger Autio.

Fotoutställningen visas på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm fram till mitten av september, och samlas sedan till en bok.

– När jag läste bildtexterna blev jag tårögd, man får en helhetsbild av situationen, summerar Tuula Autio.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.