Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) varför Sverige ligger efter i utvecklingen för digital vårdinformation. Foto: Per Sjöberg, SVT

Sjukvårdsministern: ”Sverige ligger lite efter i all digital vårdinformation”

Publicerad

Införandet av svenska e-receptet utomlands har funnits på den svenska regeringens agenda i mer än tio år. I Finland är användningen av e-recept utomlands redan delvis i drift. Sverige ligger dock efter i den digitala utvecklingen, enligt sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

I Finland har det varit möjligt att hämta ut läkemedel på e-recept sedan 2018, då blev det möjligt att hämta ut receptbelagda läkemedel med ett elektroniskt recept från Estland. Idag har samarbetet utökats och det finska e-receptet fungerar även i Kroatien, Portugal, Polen och Spanien.

I Sverige har ett motsvarande system planerats i över tio år. Enligt sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) går arbetet framåt.

– Vi har kommit en bra bit när det kommer till de tekniska delarna, men vi har en del kvar när det gäller juridiken. För det handlar om patientsäkerhetsfrågor, säger Ankarberg Johansson och fortsätter:

– Det har gjorts en statlig utredning som kom med sitt förslag förra året, den har varit på remiss och just nu bereder vi den i regeringskansliet.

I klippet berättar sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson(KD) mer om hur det går med utrullningen av e-recept utomlands.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.