Skolinspektionen stänger Sverigefinska skolan i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen återkallar tillståndet för Sverigefinska skolan i Göteborg. Det innebär att skolan och fritidshemmet stängs den 6 januari.

”Beslutet är helt orimligt”

Tarmo Ahonen, ordförande för skolans styrelse, tycker att beslutet är helt orimligt. Enligt honom har skolan gjort de förbättringar som efterfrågats.

Sverigefinska skolan i Göteborg

– Vi har skaffat oss kurator, en psykolog och en skolsköterska och nu allra sist en specialpedagog. Vi har också använt oss av kommunens språkcenter gällande andra språk, och lärarna på språkcentret är behöriga. De arbetar i alla andra skolor i kommunen, men eftersom de inte är anställda direkt av oss så har vi fått en anmärkning även för det.

Allvarliga brister

Orsaken till Skolinspektionens beslut är att föreningen som driver skolan inte har åtgärdat flera allvarliga missförhållanden i utbildningen. Det handlar bland annat om att högstadieeleverna får undervisning av obehöriga lärare i nästan alla ämnen och att behövande elever inte får särskilt stöd.

– När vi nu följde upp åtgärdsbeslutet som vi utfärdade i september visade det sig att de inte gjort något åt problemen. Det finns fortfarande flera tunga och allvarliga brister, säger Björn Persson som är avdelningschef för skolinspektionen.

– Det att man fått ett vite sätter fart på de flesta skolor, men i det här fallet har man inte ens försökt, bekräftar Persson.

Värst för elever i behov av särskilt stöd

Skolinspektionens uppföljning visar att skolan saknar ett systematiskt kvalitetsarbete, vilket får allvarliga följder för verksamhetens kvalitet. Rektorn har heller inte säkerställt att betyg sätts av anställda och legitimerade lärare.

Uppföljningen visar också brister i skolans arbete med elever som är i behov av särskilt stöd. Trots att många elever inte når godkända betyg i ett eller flera ämnen under flera terminer har skolan inte utrett dessa elevers behov av stödundervisning.

67 elever behöver ny skola efter jul

Eleverna får därtill mindre undervisningstid i svenska än vad de har rätt till, vilket gör det svårare för dem att nå kunskapskraven både i svenska och i övriga ämnen. I årskurserna 7-9 saknas behöriga lärare i de flesta ämnena. I flera ämnen får eleverna dessutom undervisning av lärare som inte är anställda vid skolan.

Sverigefinska skolan har 67 elever i förskoleklass och grundskola. Det blir nu upp till varje elevs hemkommun att ordna plats i annan skola till vårterminen.

Se även Uutisets inslag från Göteborgs sverigefinska skola den 29 augusti 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverigefinska skolan i Göteborg

Mer i ämnet