”Stadens cykelpumpar är inkompetent pengaslöseri”

Uppdaterad
Publicerad

Om du behöver pumpa dina cykeldäck ute på stan så finns det ett 40-tal pumpstationer runtom i Stockholm för detta ändamål. Men det har visat sig att pumparna ofta är trasiga och att de inte fungerar till alla cyklar. Cykelpumparna är också svåra att hitta och de saknar användarinstruktioner.

Majoriteten av de cyklister SVT talat med är missnöjda med Stockholms stads cykelpumpar. Pumparna passar inte till flera av de allra vanligaste ventilerna och de visar heller inte lufttrycket. De har också för korta slangar och värst av allt – de är ofta trasiga.

Cyklisterna är eniga om att staden aldrig skulle behandla bilister lika styvmoderligt.

– Det är som en bensinpump med okänt oktantal och med vilken var tredje bil inte kan tankas med. Som vanligt har man väl fattat beslut utan att fråga en enda cyklist eller cykelkunnig. Inkompetent pengaslöseri, säger en cyklist.

”Man trycker dit ventilen och hör den sista luften försvinna ur däcken”

Att använda pumparna kan till och med göra mer skada än nytta.

– Man måste alltid dubbelkolla att det kommer luft från pumparna, så man slipper uppleva samma sak som jag har ett par gånger, att man trycker dit ventilen och hör den sista luften försvinna ur däcken utan att ny kommer. Väldigt snopet, berättar en annan cyklist.

”Det här är inga servicestationer för racercyklar”

På Stockholm stads Trafikkontor anser man kritiken vara obefogad. Efter att SVT påpekade problemet med trasiga cykelpumpar har man ändå gått igenom alla 40 cykelpumpar. Nu ska alltså varenda en fungera.

– Vi är medvetna om kritiken, men det här är inga servicestationer för racercyklar utan det här är pumpar som funkar för de allra flesta cyklister i Stockholm. Om man har behov av en bättre pump så får man i alla fall tillräckligt luft från den här pumpen så att man kan ta sig till en servicestation eller hem, om det är så att man har en bättre pump där hemma, säger Erik Johansson som är pressansvarig på Trafikkontoret.

Om man upptäcker att en cykelpump är trasig så bör man genast rapportera om det till Stockholms stads Trafikkontor, gärna via stadens egen app Tyck till.

Likadana cykelpumpar utplacerade i hela landet

Ett flertal städer runtom i Sverige har likadana cykelpumpar utplacerade för fri användning. Ingen av dessa passar för cross- eller racingventiler. I Malmö finns det mer än 30 cykelpumpar, Göteborg har 16 offentliga cykelpumpar och det finns 9 pumpar i Lund och 4 i Eskilstuna och i Umeå.

Drygt en miljard kronor satsas nu på cykling

Stockholms stad lovar att det ska bli lättare att pendla till jobbet med cykel, både längre sträckor och under hela året. Fram till år 2018 kommer man investera drygt en miljard kronor på cykling. Målet är att 15 procent av alla resor i rusningstrafik år 2030 ska ske på cykel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.