Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Finlands f.d. vetenskaps- och kulturminister Petri Honkonen hur han skulle vilja ersätta studentexamen. Iina-Lotta Kuisma, vice ordförande för Finlands Gymnasistförbund, kommenterar Honkonens förslag. Foto: Yle

Studentexamens framtid debatteras i Finland

Uppdaterad
Publicerad

I Finland har man sluppit problemet med glädjebetyg genom att man hålla fast vid ett över hundra år gammalt systemet – centralt rättade studentexamina. Trots det är Finlands f.d. vetenskaps- och kulturminister Petri Honkonen redo att slopa den nuvarande modellen.

De skriftliga slutproven – studentexamen – har varit en del av det finska gymnasiet sedan 1874, men på senare år har modellen fått motta viss kritik. En av kritikerna är Finlands f.d. vetenskaps- och kulturminister, riksdagsledamoten Petri Honkonen (C), som skulle vilja slopa studentexamen helt. I stället föreslår han ett system där universitetsantagningen skulle baseras enbart på ämnesspecifika inträdesprov.

Honkonen menar att poängsystemet för studentexamen har skapat en studiekultur där elever fokuserar på att samla på sig poäng inför universitetsantagningen i stället för att skaffa sig en bred allmänbildning, även inom ämnen som inte gynnas i universitetsantagningen. Idag ger till exempel matematik fler poäng än betyg i språk i antagningen till flera olika universitetsprogram.

Betygssystemet ändras efter mycket kritik

Problemet med betygssystemet har varit känt sedan länge. Om två år ska man övergå till ett system där även ämnen som motsvarar svenska SO- och NO-ämnen, samt språk såsom tyska kan generera mera poäng än i nuläget.

Regeringens utredare kritiserar Honkonens förslag

I Sverige försöker man samtidigt hitta ett sätt för att motverka betygsinflationen eller så kallade glädjebetyg. Nästa år presenterar regeringens särskilda utredare Magnus Henrekson sitt förslag för att åtgärda problemet. Honkonens förslag om att slopa studentexamen och helt gå över till inträdesprov övertygar inte Henrekson.

– Det är gymnasiet som ska vara inträdesprovet – att du faktiskt är väl förberedd genom att du har gjort gymnasiet på ett bra sätt.

Däremot ser han fördelar med studentexamen och anser att liknande system skulle kunna vara till hjälp för att lösa problemet med glädjebetyg i Sverige.

Mer om ämnet i det senaste avsnittet av 15 minuter från Uutiset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.