Sverige är ännu inte beredd

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige var tvisterna som aktualiserades av ILO-konventionen mestadels lösta 2001. Ändå är regeringen ännu inte beredd att ratificera konventionen.

Svenska Sametingets ordförande vill idag inte uttala sig om hur Finlands föresats att ratificera ILO-konventionen påverkar Sveriges makthavare. Enligt ordförande Håkan Jonsson förhandlar man i detta nu med regeringen och vill därför inte kommentera saken.

Sverige erkände samerna som urprungsbefolkning för närmare 30 år sedan och Sametinget inrättades för 20 år sedan. Ändå är Sverige inte redo att ratificera ILO-konventionen om samernas rättigheter. Renbetesmarkerna är en av tvistefrågorna.

Samerna åberopar flera hundra år gamla sedvänjor medan markägarna hävdar att äganderätten ger dem rätt att styra hur marken används.

Samerna upplever att deras kultur fått ge vika för majoritetsbefolkningens behov. När Sveriges industri har behövt järnmalm, skog eller vattenkraft har den rennäringsbaserade kulturen kommit i andra hand.

I fjol ledde tvister om gruvprojekt i Kallak och Tärnaby till sammandrabbningar mellan samer och myndigheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.