Love Antell spelar på tåget mot Uleåborg. Foto: Elna Nykänen Andersson

”Tittarna har sett sig själva genom programmet”

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll sänds det sista avsnittet av Love i Finland, programmet där sverigefinska artisten Love Antell reser genom sitt andra hemland. Programmet har väckt många reaktioner på sociala medier, och tittare har även hört av sig direkt till musikern.

I november började Love Antell sin roadtrip från barndomens Pernå i södra Finland. Stora delar av resan har handlat om hans finska familjehistoria som bland annat innehåller en adelssläkt och en SS-soldat till morfar – men han har också bekantat sig med finsk rock, finsk mat, finlandssvenskhet och det finska språket, som han aldrig lärt sig.

Resan kulminerar i kvällens avsnitt, där Antell anländer till Uleåborg och träffar bland andra den internationellt uppmärksammade satirtecknaren Ville Ranta.

Redan efter premiären uppmärksammades programmet på sociala medier, och många har sedan fortsatt att följa Antells väg genom Finland. Så här skriver några twittrare:

”Det här kan man inte hylla för mycket: @loveantell på jakt efter sina finska rötter gör bästa Finlandsdokumentären någonsin” @Petri2020

”Känner så igen mig. Även jag slutade prata finska av skam för det finska. Idag saknar jag språket.” @pauspling

”@För övrigt är Love i Finland det nya Jills Veranda. Blir väldigt sugen på Finland och finsk kultur.” @forever_united

”@LoveAntell Vi som också är en salig blandning av svenskt och finskt reser med dig. Tack till dig och @svt för ett satans bra program!” @MiAndWik

”#loveifinland fortsätter att leverera! Viktigt att se att få se att det svenska lever i finland” @HelmerW65

”Tack för intressant programserie om Finland @LoveAntell! Ser fram emot nästa avsnitt” @ForsmanLena

Love Antell själv berättar att mängder av människor har hört av sig till honom efter varje avsnitt.

– Jag får många fina reaktioner. Det som är extra kul den här gången, jämfört med till exempel när jag var med i Så mycket bättre, är att kommentarerna inte handlar så mycket om att jag sjöng fint eller sade något kul, säger han.

– I stället skriver många om sina egna rötter, livserfarenheter, och om var de är ifrån. De som hör av sig har sett sig själva genom programmen. Och det är det bästa betyg man kan få.

Love i Finland på onsdag SVT2 22.15

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.