”Trump är skrämmande”

Uppdaterad
Publicerad

Alla tycks ha en åsikt om republikanernas färgstarka presidentkandidat Donald Trump. Men det är få som har kunnat följa honom så nära som Tony Terho som jobbade som kock på Trumps privatklubb i Florida.

Finlandssvenska Tony Terho har bott i USA i 20 år och byggt upp en framgångsrik karriär. I januari får han sitt eget kockprogram på amerikansk TV. För 10 år sedan jobbade han under några år som kock för Donald Trump i hans hem i West Palm Beach, Florida. Det är en privatklubb var man måste betala 200 000 dollar för att bli medlem i.

Enligt Terho var det alltid lite speciellt när chefen besökte klubben.

USA-val 2016

– Han är en skrämmande man. Alltid när jag kom till jobbet och Mr. Trump var på plats, måste allt vara helt perfekt, säger Terho.

”Hundralappar och sparkar”

Enligt Terho visste man aldrig vad som skulle hända på jobbet. 

– Han kunde kasta hundringar till killarna och och ge mycket dricks. Men ibland kom han in efter att ha förlorat stora summor på marknaden och då sa han ”du får sparken, och du och du!”. Men vi flyttade killarna till ett annat kök. Efteråt kom han inte ihåg vem han hade sparkat, berättar Terho.

Bra som president?

Tony Terho vågar inte säga om Trump skulle vara en bra president.

– Om det gäller de här två, Hillary och Trump då skulle jag rösta på Trump eftersom jag jobbade åt honom i tre års tid och vi har träffats flera gånger. Då fick jag en känsla av att han är en rejäl karl, ingen bullshit typ. Men jag vet inte riktigt vem jag ska rösta på, medger Tony Terho.

Favoritmaten: överstekt biff  

Kocken berättar att Trumps favoriträtt var New York strip steak med potatismos. 

– Och då riktigt välstekt, eller snarare överstekt! Det blev som ett skinn och jag 

  förstår inte hur man kan äta den, säger Terho. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet