Uppsala fördubblade finskundervisningen

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala har utökat undervisningen i finska som modersmål på lågstadiet. Elever som läser minoritetsspråk i kommunen får nu 60 minuter istället för tidigare 30 oavsett gruppstorlek.

Det finns totalt hundra barn som läser finska i Uppsalas skolor. Tidigare fick man undervisning 30-40 minuter i veckan beroende på gruppstorlek. Nu får varje elev på årkurs 1-3 läsa sitt modersmål en hel timme i veckan.  

– Vi kan göra fler små projekt nu, till exempel små filmer. Vi hinner gå igenom läxan och skriva dagbok. Vi hinner med uppgifter, prata om aktuella ämnen, mycket mer än förut, berättar modersmålsläraren Anne Harbom Jäderlund. 

äidinkieli

”Tre gånger i veckan om man får önska” 

Modersmålsundervisningens omfattning varierar från kommun till kommun. Rusukki, Sverigefinnarnas språk- och kulturförening i Uppsala, har med föräldrarna i åratal kämpat för en utökning av undervisningen. Nästa mål är att lagstadga minimiantalet timmar. 

– Ett önskemål är att få 30 minuter två gånger i veckan. Men det är mycket svårt att organisera ur lärarsynpunkt. Om man för önska sig fritt så tre gånger 40 minuter i veckan. Men det här är en seger att få 60 minuter en gång i veckan, säger Harbom Jäderlund. 

Tre lärare, hundra elever 

Det finns tre finsklärare som åker runt i kommunens skolor och eleverna finns från förskoleklass till gymnasiet. Det krävs mycket av läraren att få ihop det eftersom all modersmålsundervisning ska ske efter skoltiden mellan 13-16. 

Men hösten har fört mycket positivt med sig, menar läraren. När kravet på förkunskaper ändrades för att läsa minoritetsspråk blev det möjligt att undervisa i två nivåer. Och nu slipper man avbryta lektionen efter 30 minuter. 

– Barnen pratar ju finska hemma och många läser också, men här övar vi på att skriva på sitt modersmål och nu hinner vi mer. Det märks när eleverna utvecklas, säger Anne Harbom Jäderlund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

äidinkieli

Mer i ämnet