Vänsterförbundet redo att öka statsskulden

Uppdaterad
Publicerad

Inför den kommande valkampanjen har Vänsterförbundet i Finland en något avvikande linje jämfört med övriga riksdagspartier. Partiet betonar framför allt vikten av att stimulera ekonomin och öka sysselsättningen.

Ordförande för Vänsterunga, Li Andersson, är riksdagskandidat för andra gången, och går till val med bekanta vänsterfrågor.

– Finland behöver en politik som minskar inkomstklyftorna och ökar välfärden, samt föra ambitiösare miljöpolitik.

Eduskuntavaalit 2015

Den viktigaste valfrågan för Vänsterförbundet (VF) är att öka sysselsättningsgraden.

– Vi måste öka inkomsterna och sätta pli på skatteparadisen samt den gråa ekonomin. Skattebördan måste lättas för pensionärer, förvärvsarbetande och arbetslösa, och höjas för dem som lever på kapital, säger partiets ordförande Paavo Arhinmäki (VF). 

Inför den kommande mandatperioden äger Vänsterförbundet en annan linje än övriga riksdagspartier – en linje som handlar om att stimulera ekonomin, även om det kräven en ökning av statsskulden.

– Vi vill öka de offentliga investeringarna för att skapa nya jobbtillfällen och öka sysselsättningsgraden, samt öka skatteintäkterna och genom det finansiera grunden för satsningarna, säger Li Andersson.

Vänsterförbundet vill investera i byggandet av vägar, broar, järnvägsspår och bostäder. Förhoppningen är att vinna valet och få 18 riksdagsplatser. I förra valet fick partiet drygt 8 procent av rösterna och fjorton riksdagsplatser.

– När ekonomin blivit allt sämre, borde man då inte ändra den ekonomiska politiken? Jag undrar varför särskilt borgarna, samlingspartiet, vill fortsätta med den ekonomiska politiken som har misslyckats helt, säger Paavo Arhinmäki (VF).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eduskuntavaalit 2015

Mer i ämnet