Vårdturismen från Sverige till Finland växer kraftigt

Publicerad

I Sverige är köerna från cancerdiagnos till vård fortfarande långa. Därför söker sig många svenskar utomlands. Kjell Öberg är en av dem. Han åkte till Finland.

65-åriga Kjell Öberg har framför sig 20 minuter strålbehandling.  Han sökte sig till Finland efter beskedet att han fått tillbaka prostatacancern som opererats tidigare.

– Man vill ju leva så länge som möjligt. Det är inget att leka med en sådan här sjukdom.

I Sverige är köerna från cancerdiagnos till vård fortfarande långa. Därför söker sig många svenskar utomlands. Kjell Öberg är en av dem.  Hans finska fru Pirkko hittade detta privata sjukhus i Helsingfors.

– Jag ringde på fredagen och fick komma hit på torsdagen veckan efter och då startade det. De gjorde undersökningar på fredagen och så startade behandlingen på måndag.

Köerna i Sverige till vård av prostatacancer,  som Kjell Öberg lider av, är de längsta, i snitt ett halvår.

– Jag ville inte vänta utan ville ha behandling direkt. Det kan hända mycket på fem månader.

Patienten betalar vården själv men får tillbaka nästan samma belopp som vården skulle ha kostat i Sverige.  EU:n patientdirektiv som möjliggör detta,  trädde i kraft för ett och ett halvt år sedan.

Hittills i år är antalet patienter från Sverige på det här sjukhuset lika många som under hela förra året.

– Jag tycker inte det är orättvist. Man får ju ta sina val och man får sälja sitt hus eller bil, eller vad man vill, om man vill bli behandlad och det är viktigast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.