Uppgörelse klar – men dramat fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Efter maratonförhandlingar mellan Grekland och euroländerna var det äntligen klart, ett avtal som ska ge Grekland ett nytt nödlån. Men uppgörelsen är bara slutet på en del i dramat kring Grekland.

Avtalet som grekiske premiärministern Alexis Sipras, har gått med på innebär tuffa åtgärder i utbyte mot att få förhandla om ett treårigt räddningspaket värt 82-86 miljarder euro (cirka 800 miljarder kronor). Bland annat handlar det om besparingar i pensionsystemet, höjd moms och privatisering av delar av energimarknaden.

Sipras har insisterat på beskriva avtalet som något av en seger för Grekland. Men den som tror att det här var slutet på det grekiska dramat har antagligen ropat hej för tidigt.

Splittring i Syriza

Avtalets framtid bygger nämligen på flera godkännanden, först och främst från det grekiska parlamentet. Redan på onsdag måste man där rösta igenom en del av reformerna för att ett nödlån fortfarande ska vara aktuellt.

Delar av regeringspartiet Syriza väntas rösta emot kraven, uppger flera medier. Yanis Balafas, parlamentsledamot för Syriza, säger till Bloomberg att det finns splittringar inom partiet och att vissa inte accepterar premiärminister Alexis Tsiprias drag.

Flera godkännanden krävs

På onsdag ska också Eurogruppen hålla telefonmöte om utvecklingen. Mellan den 15:e och den 17:e juli måste även parlamenten i flera euroländer godkänna formella förhandlingar om ett nytt nödlån. Dessa måste också godkänna att pengarna betalas ut till Grekland.

Bland de parlament som måste godkänna finns Tyskland och dessutom Finland, där trycket varit stort på att inte låna ut mera pengar till Grekland.

Även om samtliga parlament ger sitt godkännande så väntas ett slutligt låneprogram dröja flera veckor, bedömer eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.