Dag Klackenberg (M), Annie Lööf (C), Rolf Åbjörnsson (KD), Håkan Juholt (S), Per Westerberg (M) och Lena Ek (C) tillhör alla de 20 riksdagskandidaterna med högst lön. Foto: TT

102 kandidater tjänar över en miljon

Uppdaterad
Publicerad

102 av riksdagskandidaterna har en årsinkomst på över en miljon kronor. Och alla riksdagspartiernas kandidater har en betydligt högre årsinkomst än medelsvensken.

Svt Pejl har tagit fram siffrorna på hur mycket riksdagskandidaterna för de tio största partierna tjänar. 102 av riksdagskandidaterna har en årsinkomst på över en miljon kronor. Den allra rikaste riksdagskandidaten, Anneli Bojesson (FP), tjänade nära 4,5 miljoner kronor 2012.

– Det här var en engångsföreteelse. Jag har arbetat 37 år i Handelsbanken och från det år vi fyller 60 kan vi plocka ut pengar från en stiftelse som Handelsbanken startat. Och det gjorde jag förra året, sade hon till SVT Nyheter tidigare i år.

Val 2014

Moderaterna rikaste partiet

Flest miljoninkomsttagare – 35 stycken – har Moderaterna. De tjänar också nästan dubbelt så mycket som genomsnittssvensken (Medianlönen bland alla över 16 år var 230.000 kronor 2012), med en medianlön på nära 430.000 kronor.

Inte särskilt förvånande, menar statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

– Det är väl som det är. Det är överklassens parti, även om de har sadlat om lite, säger han.

Framgångsrika vill till riksdagen

Att riksdagskandidaterna tjänar mycket pengar är egentligen helt oproblematiskt, menar Stig-Björn Ljunggren.

– Flera av de här har en rätt bra försörjning. Ett sätt att tolka det är att de är framgångsrika i det de gör och att de trots framgången söker sig till riksdagen. Och det är väl en fördel. Hade de haft väldigt låg lön hade det ju kunnats tolkas som att det här är det enda sättet för dem att ta sig fram i världen, säger han.

Kan vara ett problem

Men om svenskarna uppfattar politikernas löner som problematiska är det i sig ett problem, enligt Ljunggren. Det riskerar att göda politikerföraktet i samhället.

– Om det uppfattas som att det finns en glassig, politisk klass ovanför alla andra kan det vara ett problem. Och det är ju ofta reaktionen bland vanligt folk, säger han.

Politiker har inte för hög lön

Många på listan över de allra rikaste sitter redan i riksdagen eller regeringen. Till exempel är Sverigedemokraternas enda person med en årslön på över en miljon kronor partiets ledare Jimmie Åkesson. Men Stig-Björn Ljunggren tycker inte att politiker har för hög lön.

– Många som blir riksdagsledamot får gå ner i timlön. Tar man riksdagsarbetet seriöst har man inte en 40-timmars-arbetsvecka, snarare det dubbla. Du har helgarbete, du är aldrig ledig och du kan bli uppsagd på stubinen, säger han.

Fakta: Kandidaternas löner

Antal kandidater som tjänar över en miljon/år:

Moderaterna: 35 personer

Folkpartiet: 20 personer

Centerpartiet: 16 personer

Kristdemokraterna: 15 personer

Socialdemokraterna: 13 personer

Sverigedemokraterna: 1 person

Miljöpartiet: 1 person

Vänsterpartiet: 1 person

Feministiskt initiativ: 0

Piratpartiet: 0

Kandidaternas medianlön 2012:

Moderaterna: 430.000 kronor

Socialdemokraterna: 398.000 kronor

Folkpartiet: 377.000 kronor

Sverigedemokraterna: 374.000 kronor

Centerpartiet: 367.000 kronor

Kristdemokraterna: 353.000 kronor

Vänsterpartiet: 330.000 kronor

Miljöpartiet: 321.000 kronor

Feministiskt initiativ: 215.000 kronor

Piratpartiet: 108.000 kronor

Källa: Skatteverket/Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet