Foto: Pontus Mattsson, SVT

Åkesson i högljutt valtal i Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson fick kämpa för att göra sig hörd när han talade utanför Stortinget i Oslo på fredagseftermiddagen.

– Ingen rasister i vore gater, skrek ett 40-tal motdemonstranter.

Motståndarna gjorde sitt bästa för att överösta högtalaranläggningen.

Val 2014

Sverigedemokraternas ledare är på valturné och gjorde en avstickare till Oslo där 50.000 svenskar jobbar.

Talade om ungdomsarbetslöshet

Budskapet i talet var att Sverige har måste komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten.

– Man kan fråga säga sig varför svenska ungdomar måste flytta, inte bara till de svenska storstäderna, utan till Norge för att få jobb. Vi vill satsa pengar på den svenska landsbygden, sade Jimmie Åkesson.

Hur ser du på att lönerna pressats ner i de branscher där svenskar jobbar och att det också blivit svårare för norska ungdomar att få jobb när de får konkurrens från svenskar?

– Lönedumpning är aldrig bra, därför är det viktigt att vi sköter vår arbetsmarknadspolitik i Sverige så att svenska ungdomar inte tvingas flytta till ett annat land för att få jobb, säger Jimmie Åkesson.

Berömde norsk landsbygdspolitik

Åkesson berömde den norska landsbygdspolitiken och sade att Sverige kan dra lärdom av den.

I Sverige bör vi bli bättre på att utveckla näringar som fiskodling och gruvbrytning och vi måste utbilda folk till att kunna ta sådana jobb, sade Åkesson.

Många norska medier fanns på plats vid Åkessons tal. Antalet åhörare var runt 100. Ungefär lika delar norska och svenska sympatisörer och motståndare som skrek och buade under hela talet.

Inget samarbete med Fremskrittspartiet

Sedan förra året sitter Fremskrittspartiet i den norska regeringen. Det är ett parti som precis som Sverigedemokraterna har invandringsmotstånd som en av sina viktigaste frågor, men något möte med Jimmie Åkesson var det aldrig tal om. Partiet vill inte ha med Sverigedemokraterna att göra.

– Fremskrittspartiet menar att de själva är emot invandringspolitiken men att Sverigedemokraterna är emot invandrarna och det vill inte Fremskrittspartiet bli identifierade med, säger Magnus Takvam, politisk journalist på NRK.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet