Åkesson: Inga rationella skäl till att inte samarbeta med oss

Uppdaterad
Publicerad

Egentligen finns det inga rationella skäl till att inte samarbeta med oss, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson när han svarade på tittarfrågor i Gomorron Sveriges telefonväkteri.

Paulina Månbro i Norrtälje undrade om Jimmie Åkesson anser att partiet har svårt att driva igenom sin politik när de andra riksdagspartierna ställer sig negativa till hans parti.

– I många kommuner har vi funnits under lång tid och där har vi ganska lätt att få igenom en del av våra förslag. I riksdagen har det inte riktigt sett ut så. Men vi har kunnat påverka i många frågor i alla fall på grund av att vi är vågmästare. Då måste de andra partierna förhålla sig till oss och ta till vår hjälp i bland, sade Jimmie Åkesson.

Val 2014

Vad tror du att det beror på att ni fortfarande tampas med ett dåligt rykte?

– Jag vet inte om tampas med ett dåligt rykte, eller att det skulle vara skälet. Att vi har svårt att samarbeta med andra partier beror på att de av olika skäl inte vill det. Egentligen finns det inga rationella skäl. Alla förstår nog att vi har kommit in i politiken för att stanna.

”De flesta människor i världen skulle ha det bättre i Sverige”

Jimmie Åkesson fick dessutom svara på flera frågor om partiets flyktingpolitik. Sverigedemokraterna anser att Sverige ska ta emot färre asylsökande och att flyktingarna istället ska hjälpas i närområdet.

Men UNHCR säger att det inte är den bästa idén och att det inte är där de har det bäst...

– Att de inte har det bäst där är vi nog alla överrens om att vi inte har. De allra flesta människor i världen skulle ha det bättre i Sverige – det är ingen åsikt, utan ett faktum. Även om ett antal människor kommer till Sverige så är det ändå miljontals människor som kommer vara kvar. Då ska man rikta stödet dit då kan man hjälp flest, sade Åkesson.

Men är det inte en kortsiktig lösning?

– Man räknar ungefär med tolv år i genomsnitt. Det är ganska lång tid.

Det är en hel barndom. Skulle inte de barnen få det bättre om de hade möjlighet att växa upp i Sverige?

– Jo, men miljarder barn skulle få det bättre att växa upp i Sverige. Det är hjärtskärande, alla berörs av att se bilderna, men det kan inte vara utgångspunkten att man ska komma till Sverige för att få det bättre.

Se hela Gomorron Sveriges telefonväkteri i toppvideon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet