Jimmie Åkesson (SD) och Erik Ullenhag (FP) möttes i en debatt. Foto: SVT

Ullenhag: Sluta förolämpa dem som kommer hit

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det Sverigedemokraternas dag i Almedalen och det hettade till när partiledaren Åkesson mötte integrationsminister Ullenhag i en direktsänd debatt i Aktuellt om svensk flyktingpolitik. – Åkessons politik är rent hyckleri, säger Ullenhag.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson attackerar integrationsministern Erik Ullenhag (FP) och hävdar att han bedriver en ansvarslös flyktingpolitik, genom att låta så många flyktingar stanna.

– Att ta flyktingar till Sverige är ett ineffektivt sätt att hjälpa, jämfört med att vi riktar resurserna kring krishärdarna där de flesta flyktingarna finns. Där det är billigare, enklare om mer effektivt att hjälpa.

Val 2014

”Glömmer att det handlar om riktiga människor”

Erik Ullenhag å andra sidan anklagar Åkesson för att inte förstå att flyktingar är människor. Han hävdar att man måste hjälpa dem som kommer hit från Syrien.

– Det Jimme Åkesson glömmer bort är att det här handlar om riktiga människor. Det handlar om mammor och pappor som kommer hit och frågar om de kan få en fristad här. De har flytt från kriget i Syrien. Din politik handlar inte om att de ska få svar genom att vi ska ge extrapengar till FN. Din politik handlar om att du vill skicka tillbaka barn till mördandet i Syrien. Jag vill inte ha det kalla Sverige.

– Sluta påstå det. Det har jag aldrig sagt!, svarar Åkesson.

Vill satsa på kvotflyktingar

Han kritiserar Ullenhag för att pengar från biståndet går till invandring och säger att Sverigedemokraterna vill fördubbla sitt bidrag till UNHCR, FN:s flyktingorgan. Han vill istället satsa på kvotflyktingar och hjälp till Syriens grannländer. Men Ullenhag menar att det är hyckleri.

– Ni säger ju att ni ska skicka tillbaka dem. Göm dig inte bakom något annat. Din politik är rent hyckleri. Du ska se pensionärerna i ögonen och fundera på om hemtjänsten och äldreomsorgen skulle klara sig utan människor som flytt till vårt land. Varför förlolämpar du hela tiden människor som flyr till vårt land. Varför ska vi svika vårt humana ansvar? Jag vill vara stolt över Sverige.

Se hela debatten ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet