Foto: TT

Åkesson till hård attack mot Löfven i talet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inledde sitt tal i Almedalen med att gå till hård angrepp mot S-ledaren Stefan Löfven. – Vet du överhuvudtaget vad rasism är, sade han.

Stefan Löfven (S) avslutade sitt tal i söndags med att gå hårt åt Sverigedemokraterna som han kallade ”ett rasistiskt parti med nazistiska rötter”.

På tisdagskvällen var det Sverigedemokraternas Jimmie Åkessons tur att gå till motattack på Almedalens stora scen. Åkessons parti är inte rasistiskt, menade han.

Almedalen 2014

– Jag är så ofantligt trött på den sortens infernalisk dumhet. Vet du, Stefan Löfven, överhuvudtaget vad rasism är, sade Åkesson.

Han fortsatte:

– Kladda inte ditt kladdiga kladd på historiens hjältar och deras verkliga mod, genom fega påhopp på oss för att du saknar argument.

Tog upp EU-valet

Efter attacken mot Löfven tog Åkesson upp Sverigedemokraternas framgångsrika resultat i EU-valet.

– Trots att oddsen var emot oss, så fick vi ett resultat en bra bit över åtminstone mina förväntningar, sade han.

Han nämnde också partiets tiggerikampanj inför EU-valet, som han kallade ”en av de mest lyckade kampanjer vi någonsin genomfört”.

Fick applåder – och burop

Publiken var splittrad. Åkesson fick många skratt och applåder, men flera grupper försökte också bua ut honom.

– Jag tror att till och med de allra värsta belackarna från 2010, om än motvilligt, har tvingats inse att vi har kommit in i svensk politik för att stanna, sade han.

Hånade Erik Ullenhag

När Jimmie Åkesson tog upp frågan om invandring hånade han integrationsminister Erik Ullenhag (FP) som han kallade för ”desinformationsminister” och ”Sveriges egen Bagdad Bob”, som misslyckats att minska utanförskapet.

– ”Rösta på Folkpartiet! Med vår integrationspolitik lovar vi att avskaffa utanförskapet till år 3014...”, sade Åkesson.

Åkesson fortsatte att prata om dagens stora utspel – sänkt ”pensionärsskatt”.

– Pensionärsskatten är en styggelse, en skamfläck på vårt stolta välfärdssamhälles banér, sade han.

Varnar för smutskastning

Innan han avslutade talet kommenterade Åkesson för första gången buropen. Han varnade för vad som kan hända i valrörelsen, ”inte minst med tanke på hur det låter i Almedalsparken i dag”.Vi kommer att få se en smutskastningskampanj av aldrig skådat slag, varnade Åkesson.

– Helt enkelt för att vi fortsätter växa, fortsätter locka nya väljargrupper, fortsätter säga sånt som man enligt de andra partierna och ett närmast totalt enigt svenskt medieetablissemang inte får säga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2014

Mer i ämnet