Åkesson: Vad är järnrörsskandalen?

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson pressades om de rasistiska uttalanden som partimedlemmar gjort. Han tog avstånd – men sade sig inte känna till vad ”järnrörsskandalen” var.

För att ingå i samma partigrupp som brittiska Ukip i Europaparlamentet tvingades Sverigedemokraternas ledamöter i ett brev att ta avstånd från Sverigedemokraternas förflutna. Men Åkesson besväras inte av partiets förflutna.

– Det är ingenting som besvärar mig i vardagen på något sätt, eller som särskilt många partimedlemmar går runt och tänker på, det är mest politiska motståndare och journalister som tycker att det är jätteintressant, säger han i SVT:s utfrågning.

Utfrågningen

”Oacceptabla” uttryck

Sverigedemokrater som gör rasistiska uttalanden är ett återkommande problem för Sverigedemokraterna, som säger sig ha nolltolerans mot rasism. Nyligen meddelade Eva-Marie Olsson, sverigedemokratisk politiker i Malmö, att hon tar timeout efter att det avslöjats att hon har skrivit anonyma rasistiska inlägg på nätet.

Hon har bland annat använt uttryck som ”negerslaven” och att muslimer ”ynglar av sig”. Den typen av uttryck är helt oacceptabla, säger Åkesson.

Oförstående till järnrörsskandalen

Men när SVT:s Anna Hedenmo nämner järnrörsskandalen, där högt uppsatta SD-medlemmar beväpnade sig med ett järnrör i ett bråk på stan, blir Åkesson oförstående.

– Men snälla berätta, vad är järnrörsskandalen för någonting, säger han.

Hedenmo: Ja det vet väl du vad det var?

– Nej förklara…

Knutson: Hur kommer det sig att vi får höra den här typen av uttalanden gång på gång?

– Därför att det finns människor i det svenska samhället som har de här åsikterna och ibland inte förstår att man tycker inte så, man yttrar sig inte på det viset. Och gör man det i vårt parti är man inte välkommen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utfrågningen

Mer i ämnet