Åkesson: Vi vill förbjuda tiggeri

Uppdaterad
Publicerad

Tiggare från Östeuropa i Sverige har blivit en allt vanligare syn. ”En social katastrof”, säger Jimmie Åkesson (SD), som vill förbjuda tiggeri och begränsa den fria rörligheten i Europa.

Just fri rörlighet var ett av ämnena i partiledardebatten i Agenda. Sverigedemokraternas ledare fick första ordet i frågan om tiggeri.

– Det är en social katastrof, och säger något om hur olika EU-länderna är.

Sverige möts: Tiggeriförbud

– Det är en kraftig förändring av gatubilden och något som många upplever som direkt störande. Vi vill förbjuda tiggeri i Sverige och framförallt så vill vi begränsa den fria rörligheten, sa Jimmie Åkesson.

”Svält försvinner inte för att man blundar”

SD-ledaren fick mothugg direkt av Centerpartiets ledare Annie Lööf:

– Problemet är inte tiggeri utan fattigdomen bakom. Svält försvinner inte för att man blundar och fattigdom försvinner inte för att man plockar bort människor från gatan.

Enligt Lööf har Rumänien ett stort ansvar för att förbättra situationen för sin befolkning, och hon säger att EU har en stark kraft att agera.

– Under de kommande perioden för regional tillväxt i socialt utsatta områden får Rumänien över 200 miljarder, för att under sju år jobba för att främja social exklusion och se till att människor kommer i arbete. De här pengarna ska användas till människor som lever i utsatthet i Rumänien.

– Här i Sverige har vi också ett ansvar. Vi ska se till att de får tak över huvudet, och att människor slipper att vara fattiga.

Vill införa visumtvång

Jimmie Åkesson vill även införa visumtvång för människor från Rumänien och Bulgarien.

– Vi kan inte vara en socialbyrå för socialt utsatta människor i hela EU, det går inte, vi kan inte ta det ansvaret. Vi har redan en väldigt omfattande invandringspolitik, vi har redan många som ska komma hit och ta del av den svenska välfärden. Och tack vara EU:s utvidgning kommer fler från utsatta länder som ska ta del av den. Det fungerar inte.

Lööf slog ifrån sig Åkessons replik.

– Problemet är inte EU:s fria rörlighet, utan att människor tvingas ta sig hit och tycker det är bättre att be just dig om pengar än att göra det på hemmaplan, och då måste man se till att EU har muskler att agera där det verkligen behövs – och det är att hjälpa människor i utsatta lägen i Rumänien.

Sjöstedt: EU:s politik har bidragit till fattigdomen

– Där Sverigedemokraterna vill bekämpa tiggarna så vill vi bekämpa fattigdomen och diskrimineringen. Och det är en stor skillnad mellan oss, Jimmie Åkesson, sa Jonas Sjöstedt (V) när han fick ordet.

Enligt Sjöstedt har EU:s politik bidragit till fattigdomen i många EU-länder, genom att rädda banker med enorma summor och sedan gått med prislappen till skattebetalarna.

– Vi måste lägga om den här politiken som varit katastrofal för den sociala situationen i EU, sa Sjöstedt.

Enligt KD-ledaren Göran Hägglund är inte lösningen på tiggeriet att ge tiggare pengar.

– Lösningen är framförallt att finna i deras hemländer. Och måste vi övriga länder stötta Rumänien, men också ställa krav på landet att människor inte diskrimineras, vilket romerna blir där i många avseenden.

– Men det här är ett allvarligare problem än den gatubild som Åkesson pratar om, här måste vi stötta och ställa krav på Rumänien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet