Redan i mars meddelade utbildningsministern Jan Björklund (FP) att skolor i socialt utsatta områden skulle få anställa 175 extra förstelärare i drygt 40 skolor.
Områden som nämndes då var bland andra Tensta och Rinkeby i Stockholm, Ronna i Södertälje, Herrgården i Malmö och Kronogården i Trollhätten.
På sitt torgmöte på tisdagen i Malmö utlovade alliansen att förstelärare i utanförskapsområden ska få extrapengar och kunna få en lön på upp till 40.000 kronor i månaden.
Får 10.000 mer i månaden
– Vi ska rekrytera de bästa, sade FP-ledaren och utbildningsministern Jan Björklund i Malmö.
Enligt Björklunds stab innebär alliansens löfte ett lönepåslag på 10.000 kronor för förstelärare i utsatta områden, skriver TT. Lönehöjningen skulle staten stå för och satsningen skulle på sikt kosta 26 miljoner per år. Reformen väntas vara fullt utbyggd 2018.
Utbildningsministern sade även vid torgmötet att Sverige ska vara i topp tio i Pisa-undersökningen om tio år.
Fortsätter bygga ut förstelärarsystemet
Målet är enligt alliansen att var tredje lärare på skolor i utanförskapsområden ska vara förstelärare. Det är en liten ökning i antal jämfört med det förslag som regeringen tidigare har presenterat.
Regeringen lovade även att fortsätta bygga ut förstelärarsystemet. Var femte lärare ska göras till förstelärare och därmed få 5.000 kronor mer i lön. I dag finns 14.000 förstelärare, målet är enligt regeringen 22.000.
I stort motsvarar de förslag som de fyra partiledarna presenterade i Malmö det utbildningspaket som regeringen lade fram i våras på 3,8 miljarder, skriver TT.
Fakta: Förstelärare
- Är legitimerad lärare
- Kan genom dokumentation redovisa minst fyra års väl vitsordat arbete med undervisning inom ramen för en eller flera anställningar inom skolväsendet
- Har visat en särskilt god förmåga att förbättra elevernas studieresultat och har ett starkt intresse för att utveckla undervisningen
- Även i övrigt av huvudmannen bedöms som särskilt kvalificerad för undervisning och uppgifter som hör till undervisningen.