SVT:s Margit Silberstein kommenterar Foto: SVT

Analys: C-krisen bekymmersam för Reinfeldt

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Samtidigt som Fredrik Reinfeldt försöker pränta in att hans motståndare inte har något regeringsalternativ pulvriseras hans eget alternativ i opinionsmätningarna.

Dagens besked i DN/Ipsos att Centern fått den sämsta siffran på 35 år är förstås nedslående för Annie Lööf och hennes parti men det är lika bekymmersamt och plågsamt för statsminister Fredrik Reinfeldt.

Mätning efter mätning visar att om det vore val i dag skulle Alliansen krackelera. Procentsatserna räcker varken för Centern eller Kristdemokraterna för ett återtåg till riksdagen efter valet. Dagens besked om Centern är statistiskt säkerställd. Och utan Annie Lööf och Göran Hägglund faller Alliansen – faller en faller alla.

Löfven kallas grisen i säcken

Fredrik Reinfeldt ser regeringsfrågan som sitt trumfkort – han varnar väljarna gång på gång för att rösta på Socialdemokraterna eftersom Stefan Löfven inte har något lag som förbereder sig inför uppgiften att styra landet. Och eftersom Löfven vägrar att formera ett lag före valet är det skrivet i stjärnorna vilken politik han tänker driva.

En röst på Stefan Löfven är en röst på grisen i säcken, är resonemanget. Reinfeldt har förstås en poäng i att det spelar roll om Jonas Sjöstedt finns med i Stefan Löfvens regering eller om han skulle kampera ihop med Jan Björklund i Rosenbad.

Reinfeldt kan alltså hitta flera slagträn när det gäller vem som ska regera med vem. Men ju fler mätningar som läggs till dagens riskerar han att själv fastna i regeringsfrågeträsket. När opinionsmätningarna visar att Allianskvartetten riskerar att reduceras till en duo är det öppet mål för Stefan Löfven att vrida om kniven och fråga Reinfeldt hur säkra väljarna kan vara på hans eget alternativ.

Reinfeldts Allians vill regera ihop, men frågan är om den kan med två svaga länkar, Centern och Kristdemokraterna, som väljarna vänder ryggen.

Lööf: Vi är bra på spurt

I sitt tal på partimötet i Malmö fortsatte Annie Lööf att försvara de numera så belackade privata initiativen i välfärden. Ingen annan partiledare vågar göra det med samma emfas. Annie Lööf vill vara tydlig men frågan är om just det talet går hem i den stämning som råder även bland borgerliga väljare mot riskkapitalister och andra som skor sig på skattepengar, som det brukar heta i retoriken.

Annie Lööf aviserar att Centern ska kavla upp ärmarna och att partiet är bra på valspurt. Centern söker också hopp i forskningen som visar att alltfler väljare bestämmer sig de sista dagarna före valet. Men hon sa själv i sitt tal att ett skäl till att Centern tappar medlemmar är åldersskäl, det vill säga de trogna kärnväljarna är så gamla att de avlider.

I förra fick valet fick Centern och framförallt Kristdemokraterna en stor andel stödröster från Moderaterna, visar SOM-institutets undersökningar.

Men steget att stödrösta på partier som under så lång tid sugits ut på väljarkraft kan vara större den här gången. Dessutom har Moderaterna backat ungefär fem procent sedan valet 2010 och behöver vinna tillbaka väljare som gått till Socialdemokraterna.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.