Margit Silberstein Foto: Anders Mohlin/SVT

Analys: Löfven vädjar och vädjar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

SD och Jimmie Åkesson kan fälla en rödgrön budget, men huruvida han gör det när det är dags för votering är oklart, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.

Ju mer hotfull Jimmie Åkesson låter i sin roll som vågmästare desto större blir pressen på Folkpartiet och Centern att rädda Löfven. Få tror visserligen att Sverigedemokraterna kommer att rösta så att Löfvens budget faller och det blir regeringskris. Men Åkessons strategi är att sätta skräck i de andra partierna, invagga dem i en känsla av osäkerhet och hålla dem på halster in i det längsta.

FP och C kan bli syndabockar

Alliansen står fast vid beskedet från valrörelsen att lägga fram en gemensam budget och rösta för den. Om Sverigedemokraterna också skulle trycka ja på voteringsknappen för Alliansens budget vinner den och Stefan Löfven skulle inte ha någon ekonomisk politik att utgå ifrån när han ska styra landet. Budgeten är själva fundamentet för nästan all politik.

Läget efter valet 2014

Om detta skulle inträffa kan Folkpartiet och Centern bli syndabockar för att de i den allmänna parlamentariska röran inte släppte fram Löfvens budget. I alla fall har Löfven någon att skylla på.

Sannolikt blir det scenariot inte verklighet. Men det kan inträffa många gånger i framtiden eftersom Löfven har en icke-socialistisk majoritet emot sig i riksdagen.

Löfven kan få administrera borgerlig politik

Varje gång Sverigedemokraterna röstar med Alliansen faller regeringens förslag och Löfven skulle få administrera en borgerlig politik. Därför är samarbete ett av Stefan Löfvens vanligaste ord i dessa dagar.

Han vädjar och vädjar och hans hand är en ständigt utsträckt hand. Bortsett från att Stefan Löfven tycker att blockpolitik är fördummande, som han brukar säga, så vill han frånta Jimmie Åkesson inflytande och peta honom från positionen som vågmästare. För att lyckas med den operationen behöver Stefan Löfven forcera gränsen mellan höger och vänster och göra upp med Folkpartiet och Centern som han utsett som de bäst lämpade.

Men Löfvens utsträckta hand får kalla handen av Annie Lööf och Jan Björklund. I alla fall i det här läget en knapp vecka efter att striden om regeringsmakten är avslutad.

Sjöstedt få igenom provokation mot C och FP

Därför sträcker Löfven ut handen åt vänster också. Han behöver Jonas Sjöstedt akut för att få ihop en budget som han kan lotsa igenom riksdagen.

Men Stefan Löfven sitter i en rävsax. För ju mer vänsterprägel budgeten får desto mer fjärmar sig Folkpartiet och Centern ifrån honom.

Sjöstedt kommer förstås att kräva åtminstone ett steg i riktning mot förbud mot vinster i välfärden. Det är rena provokationen mot Centern och Folkpartiet, som redan har en överenskommelse med Socialdemokraterna om hur man ska hantera vinstfrågan inom friskoleområdet.

Även om Stefan Löfven med blod svett och tårar kommer överens med Jonas Sjöstedt om budgeten är det alltså ingen garanti för att den passerar riksdagen. Hur det blir med den saken lär Jimmie Åkesson inte avslöja förrän voteringsknapparna lyser på tavlan i riksdagens kammare någon gång i början av december när budgeten ska klubbas.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet