SVT:s politiska kommentator Mats Knutson. Foto: SVT

Analys: Ny statsminister – men svag regering

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Enligt SVT Valu får Sverige sannolikt en ny statsminister efter kvällens val. Trots ett mediokert val ser Stefan Löfven ut att kunna samla stöd för en rödgrön regering. Men det kan bli en svag regering som får vara beredd på nederlag i riksdagen. Samtidigt kan valet bjuda på en rejäl knall. Enligt Valu kommer Feministiskt initiativ in i riksdagen. Det skulle innebära en comeback för Gudrun Schyman.

SVTs Vallokalsundersökning, Valu, innehåller politisk dynamit på flera plan. Sverigedemokraterna blir Sveriges tredje största parti. Partiet kan därmed få rollen att besätta den prestigefyllda posten som riksdagens andre vice talman.

Samtidigt har det inte lyft för de stora maktpartierna Socialdemokraterna och Moderaterna. Valets stora förlorare ser ut att bli Moderaterna som tappat nästan åtta procentenheter sedan valet 2010. Redan EU-valet i maj blev en besvikelse för Moderaterna. Nu kommer nästa smäll för Fredrik Reinfeldt. Om kvällens Valu-siffror står sig är det inget annat än en katastrof för partiet.

Läget efter valet 2014

Samtidigt är det viktigt att understryka att SVT Valu är en vallokalsundersökning. Det är inte valresultatet. När rösterna är räknade kan maktbalansen mellan partierna förändras.

LÄS MER: Så röstade Sverige – hitta all grafik här!

S gör svagt val – men tar över

Inte heller Socialdemokraterna har gått bra. Man landar några tiondelar över valresultatet från 2010 som beskrevs som en katastrof. Men skillnaden är att Socialdemokraternas partiledare den här gången kan bli statsminister.

De rödgröna partierna kan dock få en svag övervikt i riksdagen om Feministiskt initiativ inte lyckas komma över riksdagsspärren. I ett sådant läge förstärks Sverigedemokraternas vågmästarroll. Men även om Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen ser det ut som om Sverigedemokraterna blir vågmästare.

Avgår Fredrik Reinfeldt?

Frågan är förstås om Fredrik Reinfeldt avgår som Moderatledare efter det här valet. Historiskt är drygt 22 procent av rösterna ett ganska normalt valresultat för Moderaterna. Men i förra valet gick partiet framåt kraftigt och låg nästan jämsides med Socialdemokraterna.

Nu ligger Moderaterna nästan tio procentenheter efter sin gamle huvudmotståndare. När valrörelsen analyseras i efterhand lär det finns många synpunkter på hur Moderatledningen har drivit årets valkampanj.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet