Foto: SVT/TT

Analys: Svår utmaning väntar för Löfven

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stefan Löfven lyckades med huvuduppgiften – att ta ifrån alliansen regeringsmakten. Nu återstår den stora utmaningen att försöka bilda en handlingskraftig regering. Utan rödgrön majoritet och med Sverigedemokraterna som vågmästare kommer den forna Metallbasens förhandlingsförmåga att sättas på hårda prov.

När Stefan Löfven klev upp på scenen strax efter midnatt fick de församlade partikamraterna på Socialdemokraternas valvaka äntligen jubla.

Socialdemokraterna återtar statsministerposten efter en rekordlång tid i opposition. Ändå infann sig aldrig den riktiga segerstämningen. Alla vet att nu väntar några veckor av tuffa förhandlingar innan Stefan Löfven kan läsa upp sin regeringsförklaring och presentera sina ministrar.

Läget efter valet 2014

Löfvens alternativ

Redan i dag påbörjas samtalen med den tilltänkta regeringspartnern Miljöpartiet. Men enligt SVT:s källor kommer Stefan Löfven även att kontakta de andra partiledarna, förutom Sverigedemokraterna, för att höra hur de ser på det politiska läget.

Så vilka alternativ finns då för Stefan Löfven?

Det är fortsatt tydligt att han och den övriga partiledningen helst undviker att ta med Vänsterpartiet i en rödgrön regering. Argumentet att Vänsterpartiet aldrig skulle fälla en S-ledd regering var lika levande i går kväll som någonsin tidigare.

Hotet från Jonas Sjöstedt om motsatsen är det få socialdemokrater som säger sig tro på.

Dessutom skulle ett samarbete över blockgränsen försvåras om Vänsterpartiet släpptes in i regeringen, menar man. Stefan Löfvens mål är att luckra upp blockpolitiken, med vänsterpartister som ministrar cementeras den.

Svårt locka C och FP

I stället vill Stefan Löfven visa sig samarbetsinriktad och sträcka ut en hand mot Folkpartiet och Centerpartiet. De socialdemokratiska partistrategerna lyfte fram det faktum att Fredrik Reinfeldt redan nu aviserat att han avgår som partiledare som en möjlighet för de mindre allianspartierna att närma sig Socialdemokraterna

– Alliansen är ju Moderaterna och Fredrik Reinfeldt, som en socialdemokrat uttrycker saken.

Men frågan är om Stefan Löfven har något att hämta hos C och FP. Både Annie Lööf och Jan Björklund har gång på gång stängt dörren till S-ledaren och med tanke på att båda partierna har tappat i väljarstöd på att ingå i en allians med ett dominerande parti är det svårt att se vad de skulle vinna på att plötsligt byta lag och bli stödpartier åt Socialdemokraterna.

Dessutom är de politiska skillnaderna stora. Exempelvis gick Centerpartiet till val på att sänka arbetsgivaravgifterna för unga ytterligare, medan Socialdemokraterna vill höja dem.

Reinfeldt avgång överraskade

Den stora överraskningen i går var att Fredrik Reinfeldt redan nu meddelar att han avgår som partiledare. Inom Moderaterna har det hetat att det vore olikt honom att göra som Göran Persson gjorde på valnatten 2006. Att han skulle avgå vid en valförlust var förväntat men de flesta trodde nog att han skulle vänta med det beskedet och sedan avgå på den ordinarie partistämman i höst.

Konsekvensen av hans beslut i går blir att Moderaterna kommer att spela en mindre roll under kommande turbulenta månader. I stället måste partiet omgående börja bädda för en efterträdare. Klart är att det med ett valresultat där partiet tappar 23 mandat i riksdagen finns risk för en bitter strid om partiledarposten.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet