Foto: TT

Anklagar Borg för ”teaterkonster”

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Anders Borg ska i dag presentera sina bedömningar av det ekonomiska läget. Inför Borgs presentation höll Socialdemokraternas ekonomisk politiska talesperson Magdalena Andersson en egen pressträff i Flen och hon kritiserade Borgs utspel i veckan om kostnaderna för flyktingmottagandet.

– Vi ser hur statsfinanser urholkas. Det stora överskottet regeringen ärvde har blivit stora underskott. Det har förorsakats av att regeringen lagt väldigt mycket pengar på stora skattesänkningar, säger Andersson.

Hon hävdade att statsfinanserna försämrats oavsett den ekonomiska utvecklingen och kritiserade Borg för att ha gjort prognosmissar på 200 miljarder sammanlagt de senaste fyra åren.

Val 2014

”Valtaktik”

Andersson kommenterade även regeringens utspel den senaste veckan om att det krävs en ansvarsfull finanspolitik för att klara av den växande flyktingmottagningen. Hon betonade att det är viktigt att inte förstora betydelsen av de växande kostnaderna för flyktingar.

Andersson pekade på att förändringarna i de förväntade kostnaderna är små till exempel jämfört med de prognosmissar som gjorts eller jämfört med den osäkerhet som finns kring andra budgetposter.

Andersson kallade presskonferensen om flyktingmottagandet för ”teaterkonster”.

– Detta är ren valtaktik från regeringen. Man vill inte prata om arbetslösheten, skolan eller skattesänkningarna.

– Och det är klart att man inte vill prata om det. Det som händer nu är att det nymoderata projektet faller samman inför Borg, Reinfeldt och Bildt, säger Magdalena Andersson som framhåller att arbetslösheten bitit sig fast på en hög nivå.

– Vi har kostnaderna för den misslyckade jobbpolitiken, för Nuon-affären och för ineffektiva skattesänkningar.

Räknar med stärkt tillväxt

I eftermiddag ska finansminister Anders Borg presentera regeringens bedömning av hur den svenska ekonomin kommer att utvecklas.

Magdalena Andersson pekade på att det finns positiva tecken i den ekonomiska utvecklingen i USA även om första kvartalet blev svagt. Det ekonomiska läget i EU-länderna fortsätter också att stabiliseras och Andersson räknar med att den svenska tillväxten stärks under nästa år.

– Ändå väntas arbetslösheten bli högre nästa år än den var när regeringen tillträdde. Då kallade regeringen detta för massarbetslöshet, sade Andersson.

På frågan om Socialdemokraterna kommer att justera sina bedömningar av reformutrymmet för valmanifestet svarar Andersson.

– Prognoserna är osäkra. Vi får se hur de samlade statsfinanserna ser ut de kommande åren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet