Anne Ramberg. Foto: TT

Anne Ramberg: Samtyckeslag löser inte problemen

Uppdaterad
Publicerad

Anne Ramberg, generalsekreterare på Advokatsamfundet, menar att en samtyckeslag inte skulle lösa problematiken kring våldtäktsbrott.

– Advokatsamfundet har hittills varit emot en samtyckeslag därför att den inte löser de problem man vill komma åt. Det är relativt sett få anmälningar om våldtäkt som leder till fällande dom, men det finns ju väldiga bevisproblem i de här fallen eftersom det saknas vittnen. Och de problemen kommer att kvarstå, säger hon.

Detta är den ena stora svårigheten med en samtyckeslag, säger Anne Ramberg, och den andra är att en sådan lag riskerar att sätta mer fokus på brottsoffret.

– Risken är att det blir en omkastad bevisbörda. Det kommer att bli mycket diskussion om när och hur samtycket har lämnats, säger hon.

Hon betonar att det handlar om en utredning som ska tillsättas och att hon därför inte vet hur förslaget slutligen kommer att se ut.

Regeringen skriver i sin promemoria ”Ett tryggare Sverige” att 6.000 våldtäkter och våldtäktsförsök anmäldes förra året och att anmälningarna har ökat markant de senaste tio åren – och att mörkertalet dessutom är stort.

”Måste finnas uppsåt”

– Regeringen vill skärpa straffen för sexualbrott men frågan är – vad vill man komma åt? Sedan man började ändra lagen 2006 har det lett till att det straffbara området hela tiden utvidgas. Nu vill regeringen också införa brotten ”synnerligen grov våldtäkt” och ”oaktsamhetsbrott”. Men fortfarande är det egentligen samma problematik. Som utgångspunkt måste man ha att det ska finnas ett uppsåt och det uppsåtet måste då styrkas, säger Anne Ramberg.

Är det svårt – eller omöjligt – att komma åt våldtäktsproblematiken genom lagstiftning?

– Vill man ha effekt så är det svårt. Vill man däremot främst sända signaler om att samhället inte godtar ett visst beteende, så kan ju lagstiftaren göra det. Men jag tillåter mig att tvivla på att det skulle få en normerande effekt.

– Min bedömning är att en samtyckeslag inte leder till eftersträvat resultat utan att den bekräftar problemen som finns med bevisningen. Därför har sagt att jag tycker sådana förslag är populistiska. När det gäller straffrätt kan man inte bara sända signaler. Man måste ha väl avvägda förslag och noggranna utredningar, säger Anne Ramberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.