De fyra partiledarna i alliansen presenterade sitt valmanifest på Finnboda varv i Stockholm. Foto: TT

Satsning på jobb och skola i alliansens valmanifest

Uppdaterad
Publicerad

Med knappt två veckor kvar till valet presenterade i dag de fyra borgerliga regeringspartierna sitt gemensamma valmanifest. Tyngdpunkten ligger på skolan och jobben.

Presentationen skedde på förmiddagen på det nedlagda Finnboda varv i Nacka utanför Stockholm.

Fredrik Reinfeldt (M) började med att konstatera att detta är enda gången under valrörelsen där väljarna kan lyssna till besked som direkt kommer att bli regeringspolitik.

Val 2014

– Vi berättar vad vi vill göra de kommande fyra åren. Det är tredje gången som Alliansen presenterar ett gemensamt valmanifest, sade han.

– Blir alliansen mindre än de rödgröna, så kommer vi att avgå. Här får ni alltså unika besked, sade han också.

”Vi är lyckligt lottade”

Reinfeldt framhöll att svensk ekonomi är stark trots finanskris och lågkonjunktur och påminde om att vi är lyckligt lottade som kan prata om reformer och förbättringar, medan många människor i Europas närhet flyr för sina liv från våld och inbördeskrig.

Enligt Reinfeldt har alliansen genomfört 95 procent av utlovade refomer från sin första mandatperiod och 98,5 procent under den andra.

Vill sänka sjuklönekostnader

Alliansens valmanifest innehåller reformer på sammanlagt 9,3 miljarder kronor för nästa år. Den största satsningen, drygt 2 miljarder, handlar om tioårig grundskola och ett lågstadielyft.

För 2016, 2017 och 2018 kostar reformerna 10,7, 12, 4 respektive 13,3 miljarder kronor. Även under de här åren är det skolsatsningarna som kostar mest, liksom en samordnings- och tillgänglighetsmiljard i sjukvården.

I slutet av mandatperioden hoppas alliansen kunna återgå till enprocentsmålet för de offentliga finanserna.

Reinfeldt: Fem miljoner ska ha jobb

Alliansen vill att fem miljoner människor i Sverige ska ha ett jobb 2020. Dit vill alliansen nå genom att fortsätta med de reformer de redan har infört, sade Fredrik Reinfeldt och han sade också att befolkningsökningen hjälper till.

– Vi står öppet mot omvärlden när andra bygger murar. 200.000 utrikes födda har fått jobb under vår tid, sade Reinfeldt.

Byggsektorn ska ge 20.000 nya jobb

Sedan alliansen tillträdde 2006 har 300.000 människor i Sverige fått jobb, sade han och ambitionen är att det ska bli 50.000 ytterligare jobb fram till 2020, genom bland annat det så kallade Sverigebygget som alliansen presenterade på Almedalsveckan i somras.

En väsentlig del av jobben, 20.000, ska komma inom byggsektorn. För att snabba på bostadsbyggandet vill alliansen införa regelförenklingar, öka marktillgången i städerna och ta bort en instans för överklaganden. En nyhet i valmanifestet är att alliansen nu lovar 300.000 nya bostäder till 2020.

Sänkta kostnader för dem som skapar jobb

Mycket av innehållet i manifestet har avslöjats i förväg. I en debattartikel i Dagens Industri i dag presenterar näringsminister Annie Lööf (C) lättnader som ska få företagen att anställa.

Annat som varit känt är till exempel en supermiljöbilspremie, fler karriärtjänster för lärare, en äldreboendegaranti för människor över 85 år, kortare väntetider i cancervården och skärpta straff för vissa brott.

Alliansen vill också sänka kostnaderna för dem som skapar jobb. Det ska ske genom kraftigt sänkta sjuklönekostnader, genom förstärkt högkostnadsskydd och genom att sänka arbetsgivaravgifterna för anställda under 23 år ned till 10,21 procent

Inga skattehöjningar på arbete och företag

Alliansen lovar att det inte ska bli några skattehöjningar på arbete eller på företag. Det blir inte heller några ofinansierade skattesänkningar.

– Det är nu det avgörs om vi bygger upp våra skyddsvallar när nästa kris kommer. Och tro mig, den kommer – det är frågan om när, säger Reinfeldt.

Han framhöll att det är under perioder när det inte är ekonomisk kris som det avgörs hur väl rustad man kommer att vara när krisen väl kommer.

– Det kan vi se i europeiska länder där väljarna har ropat på finansiering och stöd, men där pengarna redan har varit spenderade, sade Reinfeldt.

Björklund: Vi ska bli topp tio i Pisa

Folkpartiets ledare Jan Björklund sade att alliansen har som mål att Sverige ska hamna bland de tio bästa länderna i den internationella Pisa-undersökningen om skolelevers kunskaper om tio år.

– I dag ligger Sverige på plats 38. Målet är att vara tio i topp om tio år. Det är högt med tanke på den sjunkande kurvan sedan 20 år. Det krävs ett rejält trendbrott. Vår bedömning är att de reformer vi redan infört kommer att göra att kurvan vänder uppåt, men det krävs mer, sade Björklund och betonade att av de sju miljarder som alliansen vill satsa på skolan ska över hälften gå till lågstadiet.

Björklund framhöll att lärarnas löner de senaste åren höjts med 3.000 kr i månaden och att om den takten hålls, kommer lärarna att ha fått 10.000 mer i månaden inom sju år.

Satsning mot psykisk ohälsa

En satsning som Alliansen vill göra nästa mandatperiod gäller ungas psykiska ohälsa.

– Det finns stora brister, allt fler drabbas och vi är inte bra på att möta de här problemen. Ett av problemen är att vi inte vet varför detta sker i ett av världens rikaste länder, säger KD-ledaren Göran Hägglund.

Totalt vill Alliansen satsa en miljard kronor 2016-2018 på att förebygga och minska psykisk ohälsa bland barn och unga. Satsningen ska framför allt öka kunskaperna och öka tillgängligheten till vård och stöd.

Minskade barngrupper

En annan nyhet är ett prestationsbaserat stöd till kommunerna på över en miljard på tre år för att minska barngrupper på fritids och förskola. De kommuner som kan visa på en plan för hur det ska åstadkommas kan få del av pengarna.

Vid dagens presskonferens deltog alla partiledarna: Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet