Margit Silberstein, kommentator Foto: SVT

Bäddat för konflikter mellan Baylan och Romson

Uppdaterad
Publicerad

Ibrahim Baylan har tidigare blivit överkörd i politiken – nu riskerar han nya motgångar i rollen som energiminister. Med Åsa Romson som chef är det bäddat för konflikter i frågan om kärnkraften, skriver SVT:s Margit Silberstein.

Nyblivne energiministern Ibrahim Baylan (S) lär få det hett om öronen. Med en departementschef, som lovat stopp för flera kärnkraftsreaktorer under mandatperioden och en partiledare som talat om status quo.

Ibrahim Baylan är en av fyra i Stefan Löfvens regering som erfarenhet som statsråd. När han var skolminister i Göran Perssons regering tog han på sig den tuffa uppgiften att få med sig partiet på att införa nationella prov från årskurs tre. Baylan blev överkörd av sin egen partikongress.

Förlorade kampen mot Fridolin

I spekulationerna kring Stefan Löfvens regering var Baylan utpekad som utbildningsminister. Den posten fick istället till Gustav Fridolin.

Det var nog inte helt enkelt för Stefan Löfven att ge bort den för honom tunga skolfrågan till Miljöpartiet. Men statsrådsposterna är en del av det totala pusslet när två regeringspartier ska komma överens om politikens innehåll och riktning.

Bäddat för konflikter med Romson

Baylan ska sköta de laddade och svåra energifrågorna, där kärnkraften ingår. Han har den ut i fingerspetsarna skolade och ideologiskt brinnande miljöministern Åsa Romson som chef.

Det är förstås en poäng att ha ett statsråd var från de två regeringspartierna i samma departement, men det är också bäddat för konflikter, inte minst på områden där politiken drar åt olika håll.

Har tolkat överenskommelsen olika

Miljöpartiet och Socialdemokraterna har visserligen en överenskommelse om kärnkraften men de två partierna har tolkat den på olika sätt.

Ibrahim Baylan ska också ansvara för Vattenfall, vars nya chef första dagen på jobbet sa att det inte blir någon stängning av några reaktorer de närmaste 25 åren, trots överenskommelsen mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Uttalandet retade gallfeber på flera miljöpartister.

Ingen integrationsminister

Socialdemokraterna har länge aviserat att de inte anser att det ska finnas en särskild integrationsminister. Integration handlar om jobb och därför avskaffas folkpartisten Erik Ullenhags tjänst, är logiken.

Det blir istället arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, som ska slåss mot utanförskapet och utforma en politik, som leder till arbetsmarknaden för flyktingar som kommer till Sverige.

Damberg chef på ”superdepartement”

Mikael Damberg, som varit Stefan Löfvens företrädare i debatter i riksdagen, får en av de tyngsta posterna som näringsminister. På Göran Perssons tid var Björn Rosengren chef för det som då kallades superdepartementet, som han delade med Mona Sahlin.

Det dömdes så småningom ut för att det omfamnade så stora och tunga områden som arbetsmarknad, kommunikationer och regionala frågor.

På det nya superdepartementet blir Mikael Damberg chef över tre ministrar med ansvar för bostäder, infrastruktur och landsbygd. Damberg, som var nära att bli partiledare efter Mona Sahlin, kan mycket väl bli den som tar över partiet den dag Stefan Löfven avgår.

Både vänster- och högersossar

Stefan Löfvens regering har lika många män som kvinnor. Fem statsråd är födda i ett land utanför Europa. Där finns några som anses tillhöra partivänstern som till exempel inrikesminister Anders Ygeman och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, har vid flera tillfällen stuckit ut hakan så att hon skällts för att vara ”högersosse”.

Jämtin inte med på Löfvens lista

Löfvens ministerlista innehöll flera överraskningar som kulturminister Alice Bah Kuhnke och gymnasieminister Aida Hadzialic, regeringens yngsta. En annan överraskning var att det inte stod Carin Jämtin eller Jan Larsson på Löfvens lista.

Det sägs att partisekreterare Jämtin, av många utpekad som utrikesminister, ville stanna på sin post. Jan Larsson, vice partisekreterare och valledare söker nu nytt jobb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.