Foto: TT

Både Alliansen och S vill satsa på yrkeshögskolan

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill öka antalet platser på yrkeshögskolan. Men det vill även Alliansen, enligt ett förslag som ska presenteras i deras gemensamma valmanifest.

– För oss är det en prioriterad fråga att bygga ut yrkeshögskolan. Både för näringslivets skull men också för att människor ska få jobb, säger Mikael Damberg, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, till SVT Nyheter.

Hur ska satsningen finansieras?

Val 2014

– Vi har redan presenterat hur vi kan finansiera 5.000 fler platser under 2015. Nu går vi vidare och tittar på hur systemet kan fungera. En del utbildningar ska vara mer permanenta, så att de finns där för näringslivet och för ett regionalt inflytande,

Men Alliansen lovar också fler satsningar på yrkeshögskolan. Förslaget ska presenteras i deras gemensamma valmanifest i augusti.

– Alliansen har gjort stora satsningar på yrkeshögskolan och vi är beredda att göra mer, men vi måste gemensamt finansiera detta. Enskilda besked från partier betyder ingenting för yrkeshögskolan, säger Tomas Tobé, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet