Foto: TT

Björklund öppnar för återinförd värnplikt

Uppdaterad
Publicerad

FP-ledaren Jan Björklund öppnade i kvällens utfrågning för ett möjligt återinförande av värnplikten. Men han har inte allianskollegorna med sig, medgav han.

Jan Björklund uttryckte oro för utvecklingen mellan Ryssland och Ukraina och betonade att Sverige är beroende av Natos hjälp vid ett hot.

– Det svenska försvaret behöver vi stärka, men sanningen är att om vi själva skulle bli utsatta för ett rejält hot så räcker inte det svenska försvaret.

Utfrågningen

Han kallade det svenska försvaret för ”väldigt kraftigt nedrustat”.

Samtidigt har ni avvecklat värnplikten, var det rätt?

– Med facit i hand så kan det vara så att vi om några år säger att det var ett misstag. Vi behöver rusta upp försvaret i det läge som är nu.

”Ryssland allt mer aggressivt”

– Vi har beslutat att rusta upp försvaret genom att köpa in modernt försvarsmateriel. Om den här utvecklingen fortsätter, med ett allt mer aggressivt Ryssland.

Problemet med dagens yrkesförsvar är att det blir för få och dyra enheter, menar Björklund och utesluter därför inte att det svenska försvaret om några år behöver skalas upp ännu mer.

– Det är dyrt att ha heltidsanställda soldater. Värnpliktens fördel är att man kan ha många fler enheter som man kan kalla in om man behöver höja beredskapen, så jag utesluter inte att vi om några år är i en situation där vi behöver återinföra någon form av värnplikt.

Det var ju bara några år sedan ni avskaffade den?

– Ja, det är helt riktigt. Och med facit i hand så kommer man kunna säga att det där inte var så klokt.

Är ni överens i regeringen om att värnplikten kan behöva återinföras?

– Nej det är en reflektion som jag och Folkpartiet har gjort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utfrågningen

Mer i ämnet