Blå kommuner tar emot färre flyktingar än vad röda kommuner gör. Foto: SVT Design

Blå kommuner tar emot färre flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

De kommuner som tar emot flest flyktingar är ofta röda och det är i stor utsträckning borgerligt styrda kommuner som tar emot färre.

SVT:s kartläggning visar att det finns ett tydligt mönster när det gäller politiskt styre och mottagande av flyktingar.

Borgerligt styrda kommuner är överrepresenterade bland de med lågt mottagande. Räknar man antalet flyktingar per 1000 invånare och analyserar vilka 50 kommuner som har tagit emot minst antal så var 39 av 50 kommuner borgerligt styrda från 2006.

Fokus invandring

”Bostadssektorn är den trånga sektorn”

Av de som tagit emot flest var 19 kommuner vänsterstyrda och 23 hade blocköverskridande majoritet eller var kommuner med maktskifte vid valet 2010.

Halmstad är en blå kommun och här ligger mottagandet långt under genomsnittet.

– Vi står inte med tomma lägenheter i Halmstad utan det är bostadssektorn som är den trånga sektorn för att skapa förutsättningar för människor att bo här. Vi har i alla fall tagit emot det antal som vi har avtalat med länsstyrelsen och det är en början i alla fall, säger Carl Fredrik Graf som är moderat och kommunstyrelsens ordförande.

”Enda staden vi känner till”

Syskonen Mahmoud är några av alla de syriska flyktingar som tagit den mycket farliga vägen via Medelhavet till Sverige.

Trots att alla fyra har fått uppehållstillstånd bor de fortfarande på ett asylboende i Halmstad och väntar på sin kommunplacering. Helst av allt skulle syskonen vilja stanna i Halmstad där de nu känner sig hemma.

– Vi har lärt känna gatorna, omgivningarna och människor som bor här. Vi känner inte till något annat ställe förutom Halmstad. Det är den enda staden vi känner till, säger Bilal Mahmoud sittande i ett trångt rum som han delar tillsammans med sina fyra systrar sen några månader tillbaka.

”Systemet hänger inte ihop”

Just nu delar 11.000 personer samma öde som syskonen Mahmoud och sitter fast på ett asylboende fast man har uppehållstillstånd. På Migrationsverket kallar man situationen för en akut kris.

– De kommuner som ska ta emot finns inte. Det finns inte platser säger man och så här kan det inte fortsätta. Det är ju inte det som är tanken med den migrationspolitik vi har. Systemet hänger inte ihop och den nationella nivån och den kommunala nivån är inte ett system, säger Anders Danielsson som är generaldirektör på Migrationsverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus invandring

Mer i ämnet