Utrikesminister Carl Bild och finansminister Anders Borg kallade i dag till en presskonferens för att ge en bild av världsläget. Foto: TT

Borg: Inga skattehöjningar kommande året

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för flyktingmottangandet kommer att öka de kommande åren men det kommer inte att bli några skattehöjningar under 2014 eller 2015 säger finansminister Anders Borg i dag på en gemensam presskonferens med Carl Bildt.

Utrikesminister Carl Bild och finansminister Anders Borg kallade i dag till en presskonferens för att ge en bild av världsläget. Ett läge som är osäkrare på länge och på väg att bli värre enligt Carl Bildt (M).

– Jag tror att vi nu har skiftat och är på väg in i en väsentligt mycket osäkrare värld, sade Bildt.

Val 2014

Bildt lyfte fram flera av de pågående konflikter i världen som nu drabbar ett stort antal människor och som enligt honom öppnar för flera säkerhetshot. Han betonade särskilt hotet från IS som han sade är ett större hot än vad al-Qaida var för tio år sedan.

– Det var ett stort hot, men ett mindre hot än vad vi ser i dag. Det här kommer hota oss också. Det etablerar sig i våra närområden, sade Carl Bildt.

Utrikesministern talade också om det stora behovet av hjälp i flera konfliktområden och det stora antalet människor som befinner sig på flykt.

– Flera människor på flykt i dag än sedan andra världskriget, säger Carl Bildt.

Ekonomisk prognos

Finansminister Borg tog sedan över för att ge en ekonomisk bild av läget. Redan inför sitt sommartal i måndags talade statsminister Fredrik Reinfeldt om att utrymmet för nya vallöften är mycket begränsat, dels på grund av vikande tillväxt, dels på grund av ökande kostnader för flyktingmottagandet.

– Det har varit en väldig diskussion med en hel del missförstånd om siffrorna de senaste dagarna. Då är det vår utgångspunkt att vi redovisar hur det ser ut, sade Borg.

Vecka 24 i år tog Migrationsverket emot cirka 1.000 asylansökningar i veckan, men under juli månad har antalet ökat snabbt, och så även Migrationsverkets prognoser för hur mycket flyktingmottagandet kommer att kosta.

Migrationsverkets prognos för antalet flyktingar i år justerades i juli upp med cirka 20.000 personer, vilket leder till miljardkostnader för den kommande migrantströmmen enligt Borg,  även om en del kan räknas av mot biståndsanslagen.

– När vi blickar framåt har vi en kostnad på 11-12 miljarder kronor.

Inga skattehöjningar

Men Anders Borg betonade att det inte blir fråga om stora skattehöjningar i närtid, utan att de stora utgiftsökningarna ligger längre fram i tiden.

– Det här ger inga skattehöjningar eller utgiftsbegränsningar under 2014 och 2015, sade Anders Borg.

Finansministern lovade statligt statligt stöd till kommunerna för att kunna bistå flyktingarna och sade att det kommer att behöva vidtas flera åtgärder på sikt. Vilka åtgärder är dock fortfarande oklart. Nya prognoser om statsfinanserna avser Anders Borg att lämna i samband med regeringens budgetförhandlingar på Harpsund 23 augusti.

Anders Borg dementerade också uppgifterna i Expressen om att regeringen förbereder ett förändrat ränteavdrag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet