Foto: TT

Borg: Slår ut tusentals jobb för unga

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas valmanifest innebär oordning och kaos, anser finansminister Anders Borg.

– De slår ut tusentals jobb för unga och så använder man de pengarna till kraftig bidragsutbyggnad, säger han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är mycket kritisk till Socialdemokraternas valmanifest som presenterades i dag.

– Det är en gir tillbaka till varifrån vi kommer. Det leder till ett svagare och sämre Sverige, säger han.

– Det var som vi varnade för, höjda skatter på unga, företag och jobb. Det leder inte till varaktiga jobb. De kommer återigen möta arbetsmarknadens problem med att förtidspensionera människor.

Enligt finansminister Anders Borg innebär valmanifestet oordning och kaos.

– Sedan ger de inga klara besked om de offentliga finanserna, säger han.

Han hävdar att S-förslagen innebär höjda kostnader för hushållen med mellan 500 och 1.000 kronor per månad. Då har han räknat in MP:s föreslagna höjning av bensinskatten.

Annie Lööf: En aggression mot ungas jobb

Centerpartiets partiledare Annie Lööf beskriver S-manifestet som en aggression mot ungas jobb, småföretag och landsbygden.

”Varför ska ungas riktiga jobb användas som en kassako för satsningar på ams-platser och låtsasjobb? Riktiga jobb för unga byts mot arbetslöshet och i bästa fall en tillfällig plats”, skriver Annie Lööf i en kommentar.

Partiets chefekonom Martin Ådahl är också, inte oväntat, kritisk.

”Magdalena Andersson ska höja skatterna med tiotals miljarder för landets företag och försöker få oss att tro att det ger fler jobb. Det är ingenting annat än en bluffpolitik”, skriver han.

Jan Björklund: Fel väg för Sverige

– Det är ju massiv utbyggnad av bidragssystem och Ams-åtgärder som ska betalas med kraftigt höjda skatter på riktiga jobb. Det är fel väg för Sverige. S har haft åtta år på sig att fundera och det enda de gör är att köra Göran Perssons politik i repris, säger Folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund (FP) och pekar på att S vill höja arbetsgivaravgifter, slopa rut-avdraget och höja momsen på restauranger, vilket enligt honom kommer att slå mot jobben.

Däremot ligger skolförslagen ”helt i linje” med vad alliansen föreslår, som satsningar på fler lärare, högre lärarlöner och mindre klasser, enligt Björklund.

S bjuder in FP till samarbete om en tredje pappamånad, men får kalla handen av Björklund.

– Folkpartiet kommer att driva en tredje pappamånad i det fortsatta alliansarbetet. Det räcker inte med en fråga för att bygga ett regeringssamarbete.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.