Foto: TT

Bylund (SD): Det är naturligtvis allvarligt

Uppdaterad
Publicerad

En ny skandal har drabbat Sverigedemokraterna, partiets toppnamn i kommunvalet i Stockholm ska anonymt ha skrivit rasistiska kommentarer. – Det är naturligtvis allvarligt, säger Linus Bylund, SD:s pressekreterare, till SVT Nyheter.

Christoffer Dulny är SD:s förstanamn i kommunvalet i Stockholm och ordförande i Stockholm stad. Han ska anonymt ha registrerat sig på flera sajter som är kända för att tillåta öppet rasistiska inlägg, bland annat Avpixlat, och publicerat rasistiska kommentarer, avslöjar Expressen och Researchgruppen i dag.

 Ett av Dulnys inlägg om telefonförsäljare lyder:

Val 2014

”Invandrare är absolut värst på att ljuga, manipulera, köra fulsälj, hetsa etc. De är helt skamlösa och passar därför extremt bra in i denna bransch. Många av dem saknade helt moraliska kompasser och det i en bransch där det redan är illa ställt.”

– Jag vill poängtera att det naturligtvis är allvarligt. Men man har utelämnat en massa saker som gör det här mindre depraverande. Det är en artikel som han länkade till, inte hans ord. Det är direkt tjänstefel av Expressen att inte låtsas om det, säger partiets pressekreterare Linus Bylund.

”Har inte hela bilden”

Bylund syftar på en artikel om en dom i Italien som Dulny länkat till i ett mejl. I mejlet skriver Dulny att ”araber har våldsammare gener, nu får de kortare fängelsestraff”, något som han hävdar står i den italienska domen.

Artikeln i fråga handlar dock inte om etnicitet och tar inte över huvud taget upp det som faktor, enligt TT.

Kan han sitta kvar?

– Jag har inte hela bilden, svarar Linus Bylund, som också säger att det beslutet ligger hos partiets medlemsutskott. De tittar på det just nu.

Skakats av flera skandaler nära valdagen

Hur ser du att de här uppgifterna kommer så tätt inpå valet?

– Det är Expressen som valt att publicera detta en vecka före valet – jag tycker var och en ska fundera på det. Jag har ingen åsikt om det. Det får väljarna avgöra, säger Linus Bylund.

Avslöjandet är bara en i raden av skandaler som drabbat SD den senaste veckan. Partiet hamnade i blåsväder senast den 5 september, när bilder på SD:s toppnamn i Halmstad städandes med en hakkorsarmbindel runt armen publicerades. Hon valde då att avgå.

– Jag tycker det är dåligt – att människor uttrycker sig illa är dåligt, säger Linus Bylund.

Bylund understryker att partiet har mellan 2.300 och 2.500 kandidater, och säger att man inte ska överdriva betydelsen av en handfulls agerande. Men säger samtidigt att det naturligtvis inte är bra.

Vad tycker du om att Dulny publicerade kommentarerna anonymt?

– Jag tycker att man ska få vara anonym, men rekommenderar att man inte är det.

Är det möjligt att han kan sitta kvar?

–  Det är inte mitt jobb att avgöra det, spekulerar inte i det, säger Linus Bylund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet