Centerpartiets ledare Annie Lööf Foto: TT

Var tionde medlem lämnade C

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet tappade var tionde medlem under 2013.

Den uppslitande debatten om partiets idéprogram tros vara en orsak.

Nästan 600 centerpartister träffas på partiets kommundagar i Malmö i helgen. Det är det största C-arrangemanget före valet och är tänkt att peppa kommunpolitikerna inför en tuff valrörelse. Utgångsläget kunde ha varit bättre.

Nya siffror visar att C förlorade var tionde medlem, 3.377 personer, under förra året. Inget annat parti tappade lika många.

Partisekreteraren Michael Arthursson tror att en orsak kan vara den heta debatten om partiets idéprogram för ett år sedan.

– Det var några som tyckte det var kämpigt och inte förnyade sitt medlemskap, säger han.

Ålderstigna medlemmar

Fri invandring, slopad skolplikt och att tillåta månggifte fanns med i förslaget till nytt idéprogram. Det skapade en livlig debatt och sågs av många som alltför liberalt.

Centern har, liksom de flesta andra partierna, under många år fått leva med krympande medlemssiffror. Under 2012 såg det ut som att minskningen började avta, men i stället fördubblades den under 2013.

Arthursson menar att en annan viktig orsak till medlemsminskningen är att C har en ålderstigen medlemskår med många födda på 1930-talet. Han hoppas att nyrekryteringen, partiet fick 2 000 nya medlemmar förra året, snart ska väga upp tappet. De nya medlemmarna finns framförallt i Stockholms stad och Göteborg.

Ny valplan

I Malmö ska kommunpolitikerna informeras om Centerns valplan. Målet i riksdagsvalet är att få mer än de 6,6 procent röster man fick 2010 och ta tillbaka röster man då tappade i traditionellt starka centerområden, främst mindre orter utanför storstadsområdena.

Men i SCB:s stora partisympatimätning i november 2013 fick man bara 4,7 procent och enligt andra opinionsmätningar skulle C trilla ur riksdagen. SCB-mätningen visade också att stödet bland de kvinnliga väljarna sjunkit från 3,9 procent några månader innan Annie Lööf tillträdde som partiledare 2011 till 2,6 procent i november.

– Jag tror att det kan ha att göra med att det förs en debatt i välfärdsfrågor och att det finns en oro och den har rödgröna partier varit bättre på att fånga upp än allianspartier, säger Arthursson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.