”Fas 3 leder inte till de resultat vi önskar”, skriver Centerledaren Annie Lööf på DN Debatt Foto: TT

C vill banta AF med tre miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Centern vill minska åtgärdspolitiken och ersätta ineffektiva insatser, däribland fas 3, med andra lösningar.

– Jag vill bredda det vi har i dag, säger Lööf till SVT.

Dessutom vill partiet banta Arbetsförmedlingens åtgärder med cirka tre miljarder kronor och införa en jobbfixarpeng för fristående arbetsförmedlare.

”De flesta åtgärder som vi årligen satsar mångmiljardbelopp på har tyvärr varit ineffektiva jämfört med en rak satsning på riktiga jobb”, skriver partiledaren Annie Lööf på DN Debatt.

Val 2014

– Vi vill se fler riktiga jobb. Vi ser en tudelning i Sverige, inte minst utanförskap i bruksorter, förorter, landsbygdskommuner. Inte minst bland unga män ser vi ett utanförskap så mitt fokus i dag ligger på att hitta incitament så att de ska få riktiga jobb, säger Annie Lööf i SVT:s Gomorron Sverige.

Fas 3 misslyckad

För att få fler unga i åldern 16-25 år i arbete vill C införa lärlingsutbildningar med betald lön, ändra turordningsreglerna och använda folkhögskolan för gymnasieutbildning. Annie Lööf menar att det finns ett samband mellan arbetslöshet och växande främlingsfientlighet.

– Man ser att i vissa kommuner där främlingsfientliga krafter drar fram, så sker detta parallellt med hur det ser ut i grupperna med unga människor som står otroligt långt från arbetsmarknaden, säger hon på Centerpartiets presskonferens.

Fas 3 har inte lett till önskat resultat, skriver Annie Lööf, och för att skapa riktiga jobb till de som står långt ifrån arbetsmarknaden bör etableringslotsarna inrikta sig på att hjälpa nyanlända.

Dessutom vill C att yrkesintroduktionsanställningarna, YA-jobben, även ska omfatta långtidsarbetslösa.

– Jag vill komplettera Fas 3. Jag vill att de inte ska gömmas bort i meningslösa åtgärder. Framförallt vill jag att långtidsarbetslösa som i dag är i Fas 3 ska få möjligheter till riktiga jobb genom att bredda det vi i dag har för unga människor, YA-jobb, till att inte bara omfatta unga människor utan även långtidsarbetslösa, säger Lööf till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet