Chocksiffror för Löfven

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: TT

Socialdemokraterna får mycket dåliga siffror i Sifos senaste nätmätning som presenterades i Almedalen i dag. Bara 27 procent skulle rösta på partiet, långt från partiets mål på 35 procent. Samtidigt tappar Moderaterna till 20 procent från 24 i förra mätningen.

– Vi talar om ett ras för S i Sifon, säger vallforskaren Sören Holmberg som var med och presenterade siffrorna under ett seminarium.

Socialdemokraterna är historiskt sett oftast dåliga på upploppet inför valdagen, med några få undantag.

– Sämsta spurtparti är alltid Socialdemokraterna som tappar mest, säger Holmberg.

Sifo har frågat 3.000 människor i en nätmätning under mitten av juni. Sedan mätningen, som skiljer sig från Sifos vanliga väljarbarometer, som gjordes under juni förra året backar Socialdemokraterna med fem procentenheter.

Fi in i riksdagen

Men samtidigt har V och MP stärkts med två procentenheter vardera. Lägger man dessutom till Fi som i mätningen får fem procentenheter skulle det rödgröna blocket få mer än hälften av rösterna, 54 procent.

– Feministiskt initiativ är inne i riksdagen enligt Sifos mätning, säger Sören Holmberg.

Moderaterna backar kraftigt

SD ligger kvar på samma nivå som i mätningen förra året, 11 procent. Opinionsinstituten har haft särskilt svårt att pricka rätt nivå på partiet i de tidigare valen.

– Vi har hela tiden haft en underskattning av SD på några procentenheter. Det kan vara så att nätmätningarna är mer exakta. Telefonmätningar kan underskatta SD.

Också Moderaterna backar kraftigt i mätningen ner till 20 procent, ett tapp på fyra procentenheter jämfört med fjolårets mätning.

Sifos mätning

Siffrorna är i procent. Inom parentes förändring mot fjolårets mätning.

Vänsterpartiet 9 (+2)

Socialdemokraterna 27 (-5)

Miljöpartiet 13 (+1)

Centerpartiet 5 (+2)

Folkpartiet 6 (-1)

Kristdemokraterna 4 (0)

Moderaterna 20 (-4)

Sverigedemokraterna 11 (0)

Feministiskt initiativ 5 (Inget resultat ifjol)

 

Publicerad:

Uppdaterad:

Almedalen 2014

Mer i ämnet